Mellom hvert av etappene i øvelsen er det samling og gjennomgang for å avdekke hva som kan gjøres bedre. Foto: Tone M. Sørensen

Politiet, ambulansetjenesten og brannvesenet var torsdag samlet ved Kystvaktbasen for å trene på situasjoner som innebærer pågående livstruende vold (PLIVO).

De tre nødetatene politi, brann og helse, har utarbeidet en felles prosedyre for hvordan de skal opptre og samvirke ved hendelser der det utøves livstruende vold mot flere personer.

Både politi, ambulanse og brannvesen var i aksjon. Foto: Tone M. Sørensen

– Det vi trener på nå er samhandling, hvordan vi skal agere ved en slik situasjon, hva gjør, sier øvelsesleder Thomas Berg, som gjennom to samband koordinerte øvelsen.

– Ulike scenarier

Mellom 15 og 20 markører deltok i øvelsen, noen av disse personell fra Kystvakten mens andre er frivillige. Skrekkscenariet man øvde ut fra er følgende:

– Det som har hendt er at en lastebil har kollidert inn i en personbil, og underveis er også flere andre personer blitt skadet. Vi øver på flere varianter av en slik hendelse i løpet av kvelden, hendelser der det er pågående livsfare, sier Thomas Berg.

I øvelsen var det mange skadde, og det øves på samhandling på et skadested. Foto: Tone M. Sørensen

Markørene er på forhånd tildelt ulike skader. Og som på alle ulykkessteder er det viktig å få oversikt, over hvem det er som trenger akutt hjelp først, og gi disse bistand.

– Ambulansefolkene har fått øvd på triage, et system der skadde rangeres etter behov, sier Berg.

Med på øvelsen var ambulansepersonell både fra Hadsel og Sortland.

– Synes de var flinke

– Sist vi var samlet for en slik øvelse som dette på samhandling var for et halvt år siden, sier Berg. Gjennom å øve blir blålysetatene både dyktige, og forberedt.

Markørene, som er de skadde har hver sin lapp på brystet, som etter hvert øvelsesscenario blir snudd, slik at fasit kan leses.

Mellom hvert av etappene i øvelsen er det samling og gjennomgang for å avdekke hva som kan gjøres bedre. Foto: Tone M. Sørensen

Jenny Pedersen var ikke blant de hardest skadde, hun hadde fått i oppgave å svime rundt og etterhvert vise symptomer på magesmerte og miste følelsene i beina, etter hvert som hun gikk inn i sjokk. Etter at øvelsen var over, gir hun tommel opp for det som foregikk på det simulerte skadestedet.

– Jeg synes de var veldig flinke, de passet på alt som trengtes. Og jeg ble også spurt flere ganger om det gikk bra, så jeg føler at vi ble veldig godt ivaretatt, sier hun etter å ha kommet seg opp fra pledd og båre som hindrer nedkjøling.