- Havområdet sørvest for Trænadjupet ble i 2011 stengt for fiske etter blåkveite på grunn av for høyt innhold av «dioksin og dioksinliknende PCB». I 2012 ble forbudet forsterket til å gjelde hele havområdet mellom 66 og 68 grader nord. Sommeren 2012 ble det iverksatt et totalforbud mot omsetning av taskekrabbe langs Nordlandskysten mellom Bodø og Lofoten på grunn av for høyt innhold av giftstoffet kadmium. Situasjonen er å betrakte som alvorlig, det skriver fjorten fiskarlag i et åpent brev til Olje og Energiminister Ola Borten Moe.

- Vi tilhører en yrkesgruppe som er totalt avhengig av at de matvarene vi bringer til lands er rene. De påviste giftstoffene i blåkveite og taskekrabbe har medført store tapte inntekter og konkurser i fiskerinæringen i Nordland både på hav og land, står det videre i brevet.

Forhøyede verdier av «dioksin og dioksinlignende PCB» og kadmium har i tillegg ført til sterk uro blant oss fiskere for hva som er i ferd med å bli tilført næringskjedene i havet som altså er vårt livsgrunnlag.

- Vi er i tillegg sterkt bekymret for hvilke helsemessige effekter dette kan ha på kystbefolkningen her nord og de markedene som kysten er avhengig av.

- Mens våre myndigheters ansvarlige organer leter etter kildene som påfører næringskjedene disse giftstoffene, er vi kystfiskere så bekymret over situasjonen at vi krever at Olje og Energiminister Ola Borten Moe svarer klart ja eller nei på følgende spørsmål:

  • Kan Olje og Energiministeren garantere at «dioksin og dioksinliknende PCB» påvist i blåkveite mellom 66 og 68 grader nord ikke kommer fra oljevirksomheter utenfor Norskekysten?

  • Kan Olje og Energiministeren garantere at kadmium i skalldyr langs Nordlandskysten og i Vestfjorden ikke kommer fra oljevirksomheter utenfor Norskekysten?

Dette er fiskarlagene som har skrevet under på brevet:

Andøy Fiskarlag v/ Otto Bjørnar Rasmussen (formann)

Ballstad & Skotnes Fiskarlag v/ Ole Berglund (formann)

Bodø Fiskarlag v/ Hilmar O. Sivertsen (formann)

Bø Fiskarlag v/ Svein Tobiassen (formann)

Flakstad Fiskarlag v/ Svein-Arne Arntzen (formann)

Lødingen Fiskarlag v/ Jan Kristiansen (formann)

Røst Fiskarlag v/ Sverre Adolfsen (formann)

Sortland Fiskarlag v/ Willy Olsen (formann)

Stamsund og Omegn Fiskarlag v/ Roger Grav (formann)

Steigen Fiskarlag v/ Jørn Erik Pettersen (formann)

Sørfold Fiskarlag v/ Willy Storåker (formann)

Værøy Fiskarlag v/ Frank Bensvik (formann)

Vågan Fiskarlag v/ Leif Karlsen (formann)

Øksnes Fiskarlag v/ Mikal Steffensen