Dette framgår av et brev sendt fra Andøy kommune til Sjøentreprenøren, der selskapet avviser kommunens påstand om kontraktsarbeiderne.

Dybden ikke som den skal være

Stridens kjerne er Vestre Havn på Andenes, der plandybden var seks meter ved laveste astronomiske tidevann (LAT). Sjøentreprenøren utførte arbeidene og prosjektet ble sluttutbetalt i august 2015. Imidlertid viser målinger utført av Sjøkartverket at dybden ikke er som den skal være. Dette ble avdekket etter en kontroll-lodding av havna vinteren 2016/2017.

Loddingen ble gjennomført i forbindelse med Kystverkets planlegging av et større havneprosjekt i Andenes havn. Vestre havn er oppmålt og det fremkommer at plandybde ikke er oppnådd i hele utdypingsfeltet.

Kystverket har flere ganger gjort Andøy kommune oppmerksom på at de er ansvarlig for å oppnå riktig dybde.

Kystverket anmodet i et skriv 20. november Andøy kommune om å følge opp entreprenøren slik at dybden blir oppnådd i hele utdypningsfeltet.

– Må skyldes naturlige forhold

Sjøentreprenøren på sin side avviser påstanden om mangler ved kontraktsarbeiderne, og mener at de ikke kan holdes ansvarlig.

Sjøentreprenøren mener også at fristen for å klage er oversittet, og viser til at det i kontrakten er strenge regler for å påberope mangler.

– På tidspunktet for overtakelse var dybdene i henhold til kontrakt. Dette er dokumentert gjennom vår sjøbunnsmåling datert 16. juni 2016, utført av Seascan AS. Innmålingsdataene er grundig gjennomgått, og det er ingenting som tyder på feil i målingene, slik det, skriver Sjøentreprenøren.

Sjøentreprenøren har også gjennomgått Kartverkets måling og sammenlignet denne mot egen måling.

– Kartverkets måling er utført den 24. november 2016, det vi si 160 dager etter vår måling den 16. juni 2016. Differansen mellom målingene må skyldes naturlige forhold, som masseflytting på grunn av været. Dette er et forhold som ligger utenfor Sjøentreprenørens kontroll, og som Sjøentreprenøren ikke kan holdes ansvarlig for, skriver entreprenøren.

– Ikke tilfredsstillende

Andøy kommune har fått statlig tilskudd til å gjøre havna dypere.

Stein Andreassen ved teknisk etat i Andøy kommune viser til at det i kontrakten står seks meters dybde.

-Der er tatt målinger som viser at det ikke er tilfredsstillende dybde likevel, og på bakgrunn av dette er det sendt et brev til entreprenør. I henhold til kontrakten er det sånn at vi opprettholder kravet. Vi anser dette ikke som tilfredsstillende, sier han.

Ifølge Andreassen er det ikke et stort samlet område, men flekkvis det ikke er dypt nok, seks meter (LAT).

– Vi mener at entreprenøren har plikt til å foreta utbedring av feil og mangler, vi har påpekt at det ikke er dypt nok, sier han.

Skal gjøre dykker-befaring

Andøy kommune tilbakeviser at de har oversittet fristen for reklamasjon, og viser til en femårsfrist i kontrakten.

– Entreprenøren har underveis og etter arbeidet presentert målinger som skulle dokumentere at rett dybde var oppnådd. Statens kartverk har ved å gjøre målinger etter at Sjøentreprenøren AS var ferdig med arbeidet, konstatert en rekke avvik, skriver kommunen i et brev.

Sjøentreprenøren AS bestrider ikke Sjøkartverkets målinger, men anfører at de masser som ligger grunnere enn angitt dybdekrav, må ha blitt transportert dit med været.

– Dette er en påstand det enkelt lar seg bevise eller motbevise. Det angjeldende området er utdypet etter sprengning i fast fjell. Skulle været transportert masser inn i havna, vil dette være sand og annet finkornet materiale som sjøen er i stand til å flytte på, skriver Andøy kommune i et brev til Sjøentreprenøren.

– Det vil bli gjennomført dykkerundersøk i havna for å konstatere hvilke masser som befinner seg i områder som er for grunne, skriver kommunen.

Sjøentreprenøren vil bli varslet om når undersøkelsen blir gjennomført, og får anledning til å være til stede, der påstanden skal etterprøves.

– Entreprenøren må således bære kostnadene ved undersøkelsen hvis hans påstand i tilsvaret viser seg å være feil, skriver Andøy kommune som opprettholder sitt krav mot Sjøentreprenøren AS.

Det har ikke lyktes vol.no å komme i kontakt med prosjektleder hos Sjøentreprenøren AS i Bergen, Jon B. Nesse.