Politikerne i Sortland inviterte til naboprat om kommunesammenslåing 27. mars i Kulturfabrikken. Invitasjonen, undertegnet ordfører Grete Ellingsen og opposisjonsleder Svein Roar Jacobsen, ble sendt ut 20. februar.

Invitert er formannskapene i Andøy, Hadsel, Øksnes, Bø og Lødingen. Nå har svaret kommet: kun Lødingen var interessert i et felles vesterålsmøte i Sortland.

Bø: - Vi gjør det selv

Torsdag takket Bø, som siste kommune, nei til Sortlands invitasjon.

- Vi ønsker kjøre prosessen selv. Bø har valgt et litt annet løp enn de andre kommunene. For eksempel skal vi ha folkeavstemning om saken i forbindelse med kommune- og fylkestingsvalget, sier Bø-ordfører Sture Pedersen til VOL.

- Vil det ikke være best at velgerne er informerte om hva som er de faktiske alternativene? Da er det vel bedre å møte de andre kommunene i Sortland enn å holde seg for seg selv?

- Det kan hende at Bø skal gå i dialog med andre kommuner, og det kan hende at det er nettopp det folkeavstemningen skal avgjøre - om Bø skal innlede samtaler med andre kommuner. Vi har ikke satt spørsmålet for avstemningen, og det er slettes ikke sikkert at spørsmålet blir ja eller nei til sammenslåing, utdyper Pedersen.

I invitasjonen pekes det på at den enkelte kommune senest våren 2016 må legge fram en utrening om kommunereformen.

– Ved å samle planutvalgene i alle kommunene, kan man i størst mulig grad kunne oppnå en mest mulig felles prosess fram mot en ferdig utredning, skriver Ellingsen og Jacobsen.

Mer konkret på bordet

Intensjonen og målet med møtet var å holde oppe takten i arbeidet.

- Skal vi for eksempel ha innbyggerundersøkelser? Skal vi ha folkeavstemninger? Jeg håper vi kan få snakket om hva som er hensiktsmessig å gjøre, og få til en felles prosess i Vesterålen, sier Sortland-ordfører Grete Ellingsen (H).

Nå blir det altså ikke et slikt møte med det første.

- Jeg er skuffet over at vi ikke får til møtet. I samråd med Lødingen som takket ja, har vi avlyst møtet, sier Ellingsen.

Hadsel og Andøy står over naboprat

Hadsel vil ifølge ordfører Kjell-Børge Freiberg (Frp) ikke stille i fellesmøtet på Sortland, men som Bø heller forankre kommunereformen i eget kommunestyre 26. mars. Øksnes vedtok i sitt formannskapsmøte tirsdag denne uka, at de heller ikke stiller i møtet på Sortland.

Andøy-Ordfører Jonni Solsvik (H) sier til SortlandsAvisa at invitasjonen ble drøftet i et formannskapsmøte 9. mars, og at politikerne konkluderte med at det ikke er naturlig for Andøy å delta på et fellesmøte før de har gjennomført en prosess i egen kommune.

– Vi har forskjellige utgangspunkt, og Andøy er nok best tjent med å kjøre denne prosessen alene, sa Solsvik i møtet, ifølge Andøyposten.