Arkivfoto: Tommy Bergvik. Foto: Knut Ivar Aarstein

I dag klokken 06:00 startet bøndene blokkader ved flere grossistsentraler over hele landet. Det er tilfellet også ved Rema 1000-grossistsentralen i Narvik.

– Vi ønsker et mangfoldig jordbruk. Forbruker ønsker norsk mat. Vi har opplevd sterk støtte og sympati disse dagene med brudd. Mange ser at dette handler om hvordan vi vil at maten skal produseres framover, sier Lars Petter Bartnes som er leder i Norges Bondelag.

Les også: – Vi aksjonerer til vi blir enige

– Vi ønsker ikke å ramme forbrukerne. Men vi må si klart ifra om konsekvensene av at regjeringa ikke vil satse på et jordbruk over hele landet. Det er en politikk som kan ramme forbrukerens ønsker om trygg kvalitetsmat, fortsetter han og understreker at han håper forbrukerne har forståelse for aksjonen.

– Viktig leveranse

Rema 1000-kjøpmann på Andenes, Anders Lian Fagerli, har leveranse på onsdager og lørdager. Han håper den kommer gjennom.

Han forstår aksjonene, men er kritisk til blokkadens omfang.

– Folk må få lov å fremme saken sin, men jeg synes at denne blokkaden får vel store konsekvenser. Det er ikke bare leveransen av norsk mat det går utover, men også all annen mat. Om ikke vi får varene våre i morgen, blir det et problem.

– Forholder meg rolig

Rema 1000-kjøpmann Tommy Bergvik sier han foreløpig forholder seg rolig til blokkaden.

– Vi må bare forholde oss helt rolig å se hva som skjer. Jeg har ingen mening her om hva som er rett og galt. Jeg er bondevenn og avventer, så får andre myndigheter som politi vurdere hva som er lovlig og ikke, sier Bergvik, som driver Rema på Stokmarknes.

– Har dere snakket sammen butikkene imellom om kriseplaner i tilfelle dette blir en langvarig situasjon?

– Dette kom rimelig kjapt på oss. Vanligvis er det jo snakk om en opptrapping av streik eller lignende. Da har vi tid å snu oss og får tilbud om å hamstre. Det har det ikke vært snakk om i dette tilfellet.

Tror på leveranse neste uke

Bergvik har bestilt varer til neste uke og skal etter planen få leveranser mandag og onsdag. Foreløpig er han ikke nervøs for at dette kan gå i vasken.

– Jeg tror dette løser seg på rimelig kort tid. Jeg er foreløpig trygg på at vi får leveranser i neste uke.

Kan komme andre aksjoner

Bergvik sier videre han er forberedt på andre aksjoner også. Bondelaget har varslet at de kan møte opp på butikker og blokkere kunder fra å handle. Foreløpig har det ikke skjedd og Bergvik har ingen plan om det skjer.

– Vi får forholde oss til det om det skjer. Jeg håper og tror dette får en rask løsning.

Grossisten i Narvik har også leveranser til flere andre butikker i Vesterålen, i tillegg da til alle Rema-butikkene.