– Jeg sa vel at om vi kom til å slå fjoråret, med dette været, så skulle jeg være fornøyd, sier festivalsjef Stein Inge Pedersen.

Han har akkurat sjekket de endelige tallene for festivalen, og har all grunn til å smile.

5.955 besøk hadde Fæsterålen i helga. 1.670 var der fredag, mens 2.785 tok turen lørdag. I tillegg kom rundt 1.500 på FamilieFæsterålen på dagtid på lørdag. Hvor mange som tok turen til Bønder i byen-festen i Frydenlundparken, har han ikke oversikten over, men de kommer i tillegg.

God dialog med politi

Det var Sondre Justad som hadde aller flest tilskuere, for mange forlot området etter at han hadde spilt, som nest siste artist lørdag kveld. Det var også midtveis under den konserten at det ble bestemt at billettsalget skulle stoppes - og at festivalkvelden var utsolgt.

– Vi hadde god dialog med politiet, og ble enige om at nå stopper vi. Da hadde vi nådd kapasiteten vi var rigga for, spesielt med tanke på bongsalg og toalett, sier Pedersen.

Festivalområdet var i år litt annerledes enn i fjor, med scenen, VIP-telt, toaletter og inngang på andre steder. Området var mer kompakt. I VIP-teltet ble det solgt 600 treretters middager, og kun én klage på maten.

– Det var visst én som syntes det smakte fjøs, sier Pedersen og ler godt.

Fornøyd

Nå er det en fornøyd Stein Inge Pedersen som kan se tilbake på helga. For selv om han ikke fikk med seg så mange konserter selv, var det fint å se smilende fjes som koste seg på festivalen.

Da han logga på Facebook sent mandag kveld, hadde han 600 «notifications». Tilbakemeldingene fra publikum har vært gode hele veien.

– Det er artig at det ble så vellykket. Jeg var jo veldig nervøs natt til lørdag, da holdt det på å gå galt, sier han.

På natta var det nemlig sterk vind, som holdt på å rasere deler av festivalområdet. Med høye scenekonstruksjoner og telt, kunne det ha blitt skummelt om ikke vinden hadde gitt seg.

Risikobransje

Pedersen poengerer at det er en bransje som er forbundet med en viss risiko. Værforholdene kan man ikke gjøre mye med. I tillegg er de ekstra sårbare for eventuelle flykanselleringer, når det er få fly som går til Evenes på lørdager.

– Det er 13 ulike band som skal transporteres, og mye logistikk som skal gå opp, sier Pedersen.

Han er likevel ikke skremt fra å arrangere ny festival neste år, men presiserer at de er helt avhengige av samarbeidspartnere for å få det til.

– Vi hadde ikke hatt sjans til å gjøre dette uten samarbeidspartnerne våre. Det er altså mye opp til næringslivet om det blir en festival neste år. Vi kan ikke ta denne børa alene, sier Pedersen.

Ros fra lensmann

Lensmann i Sortland, Per Erik Hagen, skryter Fæsterålen opp i skyene.

– Jeg håper dette blir et årlig arrangement, for dette er bare positivt, sier Hagen til VOL.

Til tross for at flere tusen vesterålinger var samlet i sentrum av Sortland i helga, er det lite negativt å rapportere om fra politiets side. Heller tvert imot.

– Vi er utrolig fornøyde med arrangøren, de har levert et plettfritt arrangement. Det er steike artig, sier lensmannen.

– Vi har hatt et godt samarbeid, og det er ingenting å rapportere om fra helga utover det som er påregnelig, sier Hagen.