Leserspørsmål:

Jeg og min kone skal skilles og har to barn på 8 og 3 år. Kan jeg kreve at begge barna skal bo hos meg halvparten av tiden, og hva legger man egentlig vekt på hvis det bli konflikt?

Advokaten svarer:

Det er avtalefrihet både om bosted, samvær og bidrag. Barna må ha fast bostedsadresse selv om de bor like mye hos hver. En 50/50 løsning ilegges ikke så ofte ved domstolene. En slik løsning bør således skje i en frivillig avtale med mor.

Det er pliktig mekling hos familievernkontoret om bosted og samvær så lenge dere har barn under 16 år.

Domstolene gjør en helhetsvurdering ut fra hva som er barnas beste. Dette er en sammensatt og vanskelig vurdering hvor foreldrenes personlige egenskaper har betydning. Det blir ofte oppnevnt en sakkyndig som deltar i megling og ev. uttaler seg om hvem som synes best egnet. Barna kan også få si sin mening når de er over 7 år jf. barnelovens § 31.

Barnas tilknytning og personlig nærhet til de respektive foreldre vurderes. Du bør se på hvem som har hatt hovedansvaret for barna mens dere bodde sammen.

Du bør også se på begges arbeids- og livssituasjon etter et brudd, herunder hvem som har tid til å ta seg av de små. Tror ikke du kan regne med at søsken splittes.

Den som samlet tilbyr mest familiekontakt har et fortrinn. Det er ufornuftig å lage problem for barnas samvær med mor. Det kan bare slå tilbake på deg selv. En dårlig ektefelle kan gjerne være en utmerket mor.

Du bør også avklare ditt fremtidige bosted. Det er positivt hvis barna kan opprettholde nåværende bosted, skole og omgangskrets. Ha fokus på hva du kan tilby som far, og kom i en dialog om barnas beste. Det kan bringe deg lengre enn å slå den andre i hodet med mer eller mindre gode argumenter.