Da VOL snakket med melbuværing Tord T.Olsen etter premieren på filmen hans, Herman, var han godt fornøyd med responsen.

– Det var godt å endelig vise frem det jeg har jobbet med så lenge. Slike ting er alltid skummelt, for man vet aldri hvordan det slår an. Ungene satt som lys og flirte på de rette stedene, og når i tillegg de voksne var positive, er jeg veldig fornøyd, sier Olsen til VOL fredag kveld.

Filmen ble vist to ganger på Barnefilmfestivalen i Kristiansand fredag. Med seg dit hadde han to av filmens hovedrolleinnehavere, Sander Walle Karlsen og Katarina Kaspara Hansen, fra henholdsvis Melbu og Andenes. De to unge skuespillerne manglet ikke oppmerksomhet etter at premieren var overstått.

– Det var en veldig artig opplevelse for dem. De måtte frem på scenen etter visning for å svare på spørsmål, som inkluderte alt fra ting som hadde med innspillingen å gjøre til om de måtte spise meitemark på ordentlig, humrer Olsen.

Blind på egen film

Siden Olsen har arbeidet intenst med filmen de siste ukene for å bli ferdig til premieredatoen, og selvsagt sett den utallige ganger i forbindelse med etterarbeidet, ble han ved et par anledninger overrasket over hvordan publikum reagerte.

– Når man for eksempel hører den samme vitsen om igjen og om igjen, så glemmer man til slutt at det er en vits. Det er artig at folk flirer på steder i filmen som man ikke forventer, noe som var en ny opplevelse, sier han.

Som de fleste filmskapere, er også Olsen selvkritisk til eget arbeid og påpeker at det ikke er uvanlig at man legger merke til ting på premieren som ikke er helt tilfredsstillende. Likevel understreker melbuværingen at han er godt fornøyd med det endelige resultatet av Herman.

– Jeg synes at filmen fungerer bra. En faktor jeg la særlig merke til, er at filmen går i et hurtig tempo. Jeg har tidligere tenkt at jeg kanskje burde roet tempoet, men unger er vant med høy fart og jeg synes at det også funket bra, sier han.

Premiere i Vesterålen

Den offisielle premieren på Herman vil finne sted i Vesterålen i mai, men detaljene er ikke klare. Hva som skjer videre med distribusjonen av filmen, er heller ikke klart, ifølge den 29-år gamle regissøren.

– Jeg lover at alle i Vesterålen får anledning til å se filmen, presiserer han.

På spørsmål om hva han egentlig ønsker å formidle med Herman, svarer han:

– Budskapet er enkelt. I dagens medieverden ser vi perfekte mennesker, såkalte ideal på alle bauger og kanter, og derfor er det greit å bli påmint om at det ikke bare er det du gjør og hvordan du ser ut, som har noe å si med tanke på hvem du blir forelsket i, utdyper filmskaperen, før han legger til:

– Enkelt fortalt handler det om en gutt som prøver å imponere jenter med typiske manneting, som å hoppe fra tak og løfte ting, men så viser det seg at det egentlig er andre ting som har vært viktig. Veldig mange gutter kan kjenne seg igjen, og det gjelder nok meg også, legger han til.

Kritiske unger

Å lage film for barn kan være en krevende øvelse, ifølge Olsen. Samtidig peker han på at det også er en svært givende oppgave.

– Unger er ganske kritiske til det som skjer. De er takknemlig når de ser noe de liker og er i så måte takknemlige å lage film for. Målet mitt gjennom denne filmen er å skape minner som barna kan huske og som kanskje også kan være med på å forme dem som mennesker. Jeg har selv flere minner fra filmscener fra da jeg ar liten som både har fulgt og formet meg senere. Det vil være veldig artig å ha bidratt til å forme unger gjennom minner fra filmene. Å ha mulighet til å gjøre det, sier noe om hvilken makt man har som filmskaper, forklarer Olsen.

Merket av Løvenes Konge

En av disse filmene som hugget seg inn i den sensitive bevisstheten til den unge Olsen, var animasjonsfilmen Løvenes Konge.

– Den gjorde voldsomt inntrykk på meg. Jeg måtte faktisk spole forbi starten og starte å se en tredjedel ut i filmen, sier han.

Ellers er Hollywood-legenden Steven Spielberg og flere av filmene hans, en av Olsens største inspirasjonskilder.

– Både Jurassic Park og E.T, som begge er klassikere, gjorde inntrykk på meg som barn. Ikke det at jeg kommer til å lage en E.T eller en Jurassic Park på noe tidspunkt, men Spielberg er også et forbilde på måten han benytter seg av barn i filmene sine. På en unik måte klarer han å engasjere. Han er flink til å spille på følelsene til ungene, og er også god til å velge riktige unger og å få dem til å levere gode prestasjoner.

Ny filmide på gang

Olsen, som til daglig arbeider hos Deadline Medias Bodø-avdeling, er allerede i gang med et nytt filmprosjekt, om enn på et veldig tidlig stadium.

Nå skriver jeg på et utkast til en spillefilm. Det er en ide som jeg mener er utrolig artig og god. Det er en familiefilm, sier Olsen, uten at han vil avsløre flere detaljer foreløpig. Og hvem vet? Kanskje den filmen også blir spilt inn i Vesterålen?

– Målet mitt er absolutt å komme hjem igjen for å lage film. Det er en helt spesiell opplevelse å filme på hjemmebane hvor man møter så mye positiv velvilje og alt man trenger bare er en telefon unna, sier han, før han legger til at han håper å kunne lage filmer i uoverskuelig fremtid.

– Jeg innser at det er vanskelig å leve av å lage film i Norge og er komfortabel med å gjøre andre ting ved siden av. Men det store målet mitt, min pasjon og lidenskap, er å fortelle historier gjennom filmen. Det er det som er mitt språk, slår Tord T.Olsen fast.