Opposisjonen vil gi veterinær Inger Anne Hovind Frøysedal et tilskudd på 125.000 kroner slik at Andøy fortsatt skal ha veterinær i kommunen.

Venstres Karl Rasmus Dahle fremførte interpellasjonen i kommunestyret mandag. Det endte med at saken utsettes.

To typer tilskudd

Kommunene fikk ansvaret for veterinærtjenesten fra 1. januar 2008. Siden da har staten bidratt med to tilskuddsordninger.

Den ene er et stimuleringstilskudd, som for Andøy utgjør 45.000 kroner. Den andre er tilskudd til vaktordning utenom ordinær arbeidstid.

– Vi ønsker å legge til rette for at vi fortsatt skal ha egen veterinær i Andøy. Men rådmannen mener at et tilskudd må utredes. Årsaken er at kommunen de seneste årene har hatt utgifter til vaktordningen utenom vanlig arbeidstid, noe staten skal betale for, sa Solsvik.

– Vet ikke hvorfor

Han sa at kommunen betaler for vaktordningen etter faktura fra veterinærene, og man deretter søker refundering fra fylkesmannen.

– I 2017 betalte kommunen ut 911.000 kroner i vaktgodtgjørelse. Det er søkt om refundering fra fylkesmannen, men Andøy har hatt utgifter fra 135.000 kroner til 216.000 kroner de seneste fire årene. Vi har ikke fått refundert alle utgiftene. Hvorfor kan vi ikke svare på, sa ordføren.

– Det må ikke herske noen tvil om at vi vil legge til rette for en egen veterinærtjeneste i Andøy, men rådmannen anbefaler at man må utrede og få avklart hvorfor vi får refundert mindre enn det vi har utbetalt. Dette må vi finne ut av raskt, sa Solsvik, som ba rådmannen avklare saken til neste formannskapsmøte.

Det hadde ikke Dahle noe mot. Men VOL kan bringe avklaringen nå.

Tilskudd, ikke refundering

Hos Landbruksdirektoratet får VOL opplyst at kommunen ikke får refundert kostnadene til vaktordningen, men at man får et fast tilskudd.

For 2017 utgjorde tilskuddet 773.376 kroner. For 2018 vil kommunen få 791.942 kroner. I tillegg fikk Andøy i 2017 34.041 kroner til administrative kostnader knyttet til forvaltningen av vakttilskuddet. Dette utgjør 33.869 kroner i 2018.

Hos Landbruksdirektoratet får VOL opplyst at vakttilskuddet helt siden 2008 har vært et fast beløp, og at kommunen selv må dekke eventuelle kostnader ut over tilskuddet. At kommunen får refundert utgiftene mener man må bero på en misforståelse.

Fra og med 2018 er det Landbruksdirektoratet som utbetaler tilskuddet, mens det til nå har vært fylkesmannen som har stått for utbetalingen.

80.000 kroner

Dersom Andøy kommune ender opp med å gi et tilskudd til veterinær Inger Anne Hovind Frøysedal, vil det komme på toppen av kostnadene man har til vaktordningen.

Opposisjonen vil gi Hovind Frøysedal et tilskudd på 125.000 kroner, inkludert stimuleringstilskuddet fra staten på 45.000 kroner. Politikerne må dermed finne dekning for 80.000 kroner.