Cermaq legger som kjent ned sitt lakseslakteri i Alsvåg til neste år, for å bygge nytt i Steigen.

Hovedønsket for Øksnes kommune og de 41 ansatte som står i fare for å miste jobben, er at anlegget blir solgt og videreføres som lakseslakteri med nye eiere.

Men hva hvis så ikke skjer?

Mange muligheter

Fiskeriparken har på oppdrag fra Øksnes kommunen jobbet med en «plan B», og utarbeidet en rapport om hva slags muligheter som ligger i anlegget og i de ansatte dersom det ikke blir solgt og videreført som lakseslakteri.

Rapporten ble presentert for formannskapet i Øksnes tirsdag av prosjektleder i Fiskeriparken, Lisbeth Reinholdtsen, og daglig leder Stian Frivåg.

Rapportens konklusjon er klar: Mulighetene er mange.

– Vi har gjort en kartlegging av de ansatte og av lokalene, for å si hva som er mulig og ikke mulig. Det vi ikke har gjort er å realitetsbehandle ideene som har kommet opp. Det er ikke sikkert de lar seg gjennomføre, men det er muligheter og ideer som kompetente folk i fiskerinæringa ser med utgangspunkt i anlegget, sa Frivåg.

– Godkjent for det meste

Tilbakemeldingen fra Mattilsynet er at anlegget, slik det står i dag, kan brukes til det meste når det gjelder mottak og produksjon av fiskeriprodukter, og tilfredsstiller alle krav i regelverket til dette.

I deres uttalelse peker de på at det også kan passe utmerket til mottak av levendelagret fisk, at det har stor produksjonskapasitet for is og kan produsere hvalkjøtt i stor skala.

Anlegget har også kommunens største frysetunnel, som kan være nyttig for lokale aktører i blåkveitesesongen, når det meste fryses inn, og det er mangel på frysekapasitet i Øksnes.

– En utfordring er at aktører utenfor laksenæringa antar at det blir funnet en løsing for videreføring av lakseslakteriet, og de har derfor ikke inkludert anlegget i Alsvåg som en del av sine planer, sa Reinholdtsen og Frivåg.

– Med vårt arbeid har vi satt i gang en prosess hos både ansatte og næringsaktører. De har alle tenkt laks – vi har bedt dem om å se andre muligheter. Det har gjort at noen næringsaktører har bevegd seg raskt de siste ukene, og sett muligheter i anlegget som de kanskje ikke gjorde før, sa Reinholdtsen.

Flere er interessert

Ifølge Fiskeriparken er det konkrete aktører utenfor laksenæringa som nå ser muligheter i anlegget. Hvifisknæringa i havna på Myre er i gang med et samarbeidsprosjekt for utnyttelse av restråstoff til fôrproduksjon. I rapporten fra Fiskeriparken heter det at industri av restråstoff fra flere næringsaktører blir nevnt som høyst aktuell å plassere i Alsvåg.

En aktør har også varslet at anlegget vil være interessant for slakting av levendelagret torsk og produksjon av filet, med kombinasjon av villfanget torsk og kunstig klekket torsk – for å skape flere helårige arbeidsplasser. Fiskeriparken mener også at anlegget er ideelt til levendelagring og pakking av kongekrabbe og snøkrabbe.

– Temperaturforhold i dyp sjø utenfor Alsvåg er stabil under fire grader, som er nødvendig for oppdrett og lagring av krabbe, heter det i rapporten.

Når det er full produksjon ved anlegget i dag er det 41 ansatte i sving. Til sommeren har 24 av dem fagbrev, de fleste i fiskeindustrifaget. I tirsdagens møte ble det trukket frem som unikt i næringa i nord, at en så høy andel av arbeidstokken har fagutdanning.

– Anlegget er bra og de ansatte er høyst kompetente. Det er et veldig godt utgangspunkt. Vi har ikke hatt mandat til å vurdere aktørers evne til å realisere ideene, og deres interesse vil også være anhengig av pris. Men at det finnes masse muligheter, det er helt sikkert, sa Frivåg.

LES OGSÅ DENNE SAKEN FRA TIRSDAGENS MØTE: Frykter at flere tog skal gå om det drøyer med en avgjørelse fra Cermaq