– Planleggingen har gått ganske greit, men vi er bare tre stykker i styret. Vi prøver å gjennomføre et pridearrangement som kan omfatte mange grupper og alderstrinn, og mange har tatt kontakt med oss og vil være med å feire, forteller lederen i Vesterålen Pride, Simen Schjølberg.

Pride er et arrangement som feirer skeiv kjærlighet og mangfold. På lørdag skal markeringen arrangeres i Vesterålen for femte gang.

– Oppmøtet i fjor var egentlig ganske bra, men jeg håper selvfølgelig det blir enda større og bedre oppslutning i år. Alle kan være med å bekjempe utenforskap, er man passiv skjer det ingenting, fortsett Schjølberg.

Simen Schjølberg har ikke rukket å være leder i Vesterålen Pride lenge, men har allerede flere planer for fremtiden: – Jeg havnet ganske fort og brått inn i dette, så får vi se hvordan det blir når vi får begynt å planlegge tidligere etterhvert, sier han. Foto: Privat

– Vi har ikke rom til å miste noen

Schjølberg tror det er mange følelser knyttet til Pride, spesielt etter hendelsene i fjor.

– I fjor var det skytingen i Oslo, i tillegg til stadige trusler og avlysninger. Det er viktig at folk forstår at dette omhandler alle. Det brukes fortsatt skjellsord og uprovosert vold. Alle har et ansvar, forteller han.

Han tror også barn og unge møter nok press, og mener derfor det er spesielt viktig å støtte de.

– Vi er et lite lokalt samfunn, vi har ikke rom til å miste noen til utenforskap. Barn og unge har nok press, de skal ikke vokse opp og føle at de ikke kan være den de er.

På Oslo Pride tidligere i år møtte Schjølberg Kultur- og likestillingsministeren Lubna Jaffery: – Hun ønsket oss i Vesterålen happy Pride, forteller han. Foto: Privat

Ønsker å appellere til hele Vesterålen

Kjærligheten skal feires, og styret i Vesterålen Pride ønsker å nå ut til flest mulig. Det håper de markeringen kan bidra med.

– Vi ønsker å appellere til hele Vesterålen, så jobben videre er å engasjere. Vi ønsker å bruke arrangementet slik at vi kan bli større og treffe flere neste år, det er det overordnede målet. Vi ønsker selvfølgelig at alle kan ta kontakt om de ønsker å engasjere seg, forteller lederen videre.

Han mener det er viktig å støtte opp rundt markeringen, og slik også støtte hverandre.

– Vi trenger et pridestyre i Vesterålen. Dette er noe som angår alle, og en slik markering er ikke forbeholdt byer. Mange spør meg hva de kan gjøre, og det er alt fra å bruke flaggene og stå opp for hverandre, sier Schjølberg.

Vesterålen Pride ønsker alle velkommen til festlighetene på Sortland. Andøya skal arrangere en egen parade som blir neste helg.

Selv om Simen Schjølberg selv ikke har vært med på å arrangere Pride, har han vært med på parade. Her er han på Pride i Oslo tidligere i sommer. Foto: Privat

– Det er en glede å gjøre det man brenner for

Simen Schjølberg har ikke vært leder i Vesterålen Pride lenge, og det er første gangen han selv skal være arrangør for festlighetene.

– Jeg tror jeg overtok i juni, og havnet litt fort og brått inn i dette. Det var rett før sommerperioden og da stoppet det litt opp og ting gikk litt treigere enn normalt. I utgangspunktet skal vi ha markering og parade, og alt utover det er litt bonus, forteller han til VOL.

Nå er programmet ferdig og i tillegg til paraden blir det både kafé og åpen kirke.

– Det har vært flere bedrifter som har sagt at de vil bidra. Blant annet skal Pust Sortland ha åpen badstue som oppvarming til etterfesten, og Sortland kirke tok også kontakt med oss og ønsker å ha åpen kirke. Der vil det være et åpent og trygt rom for mangfold, forteller Schjølberg.

Selv om han nettopp ble student igjen, og dagene er travle, koser han seg i det nye vervet sitt.

– Jeg hadde ikke trodd det skulle være oppstart denne uka, men herregud, jeg har sjonglert ting i alle år så det går nok fint. Det er en glede å være frivillig og gjøre det man brenner for, sier Schjølberg.

Han minner også om at det vil være delvis stengte veier og en parade, og oppfordrer derfor til hensynsfull kjøring i tidsrommet mellom klokken 15 og 16 på lørdag.