Grillsesongen er i full gang. Dermed øker også brannfaren i skog og mark. Noen enkle forholdsregler vil kunne redusere mange branner forårsaket av grilling.

- De fleste situasjoner hvor grillen forårsaker en brann, kunne vært unngått. Det dreier seg primært om å bruke godt grillvett, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

Engangsgrillen er kilde til mange branner. Denne type grill er foretrukket av mange da den er lett å ta med seg ut i det fri. Den må aldri settes direkte på tørt gress eller annet brennbart underlag.

-Sørg for å ha med en flaske med vann som kan brukes til å slokke og kjøle ned engangsgrillen etter bruk, og kast dem i avfallsbeholdere som er beregnet for dette formålet dersom det finnes, understreker Kalheim.

Mange er heller ikke klar over hvor seiglivet glør fra grillaske kan være. Det finnes faktisk tilfeller hvor glør har startet boligbrann mer enn et døgn etter at grillen angivelig var slokket. Når grillen er slokket, bør asken fjernes og plasseres på et sikkert sted, for eksempel i en sinkbøtte eller en avfallsbeholder av ubrennbart materiale.

- Godt grillvett får du ved å følge våre grillvettregler. Og dersom enda flere fulgte dem, ville antall branner i vår- og sommermånedene bli betydelig redusert, fremholder Kalheim.