For med Kalenderpikene viser Vesterålen Teater at de er en kreativ kraft som er kommet for å bli i Vesterålen.

En fullsatt Møysal grå, lo og gråt litt mer til oppsetningen av Kalenderpikene torsdag kveld. For med gode skuespillerprestasjoner, smakfull og kløktig scenografi og fiffig omskriving av et velkjent stykke skapte Vesterålen Teater på ny teatermagi.

Les også: - Jeg har aldri opplevd en slik respons før

Kreft sentral

I stykket møter vi en kvinneforening på Sortland som i mange år har gitt ut en kalender av enten vesterålse bruer eller kirker. Men da Anja Karlsens mann blir syk med kreft vil k Kristin Haugen, spilt av en eminent Åse Mari Hansen, gjerne bidra med noe mer. Hun kommer på ideen om å gi ut en nakenkalender av damene i foreningen til inntekt for kreftavdelingen ved Nordlandssykehuset Vesterålen. Dette skaper furore lokalt, nasjonalt og internasjonalt og skaper også konflikter innad i gruppen samt også i fameliære sirkler.

Virkeligheten har blitt speilet i kunsten i dette stykket. Vesterålen Teater har som kjent laget en kalender med skuespillerne i sentrale roller hvor inntektene går til kreftavdelingen ved Nordlandssykehuset Vesterålen. Og kalenderen har skapt oppstandelse også nasjonalt etter at annonsen ble stoppet av Facebook.

Effektiv

Som skuespill treffer Kalenderpikene en rett i hjertet. De aller fleste er berørt på en eller annen måte av kreft i livet. Temaet er skjørt og nært og det kommer godt frem i stykket. Takket være et ensemble med modige og dyktige skuespillere får vi kjenne det langt inn i hjerterota. Undertegnede gjorde som resten av salen lo og gråt om hverandre.

Åse Mari Hansen er fantastisk som Kristin Haugen. Hun er troverdig og god rett og slett. Wanja Helen Pettersen er også knakende god som Karoline. Det blir kanskje feil å trekke ut bare de, men i det som er et ensemble som leverer til gull tar de to det hele ett skritt opp.

Verdt å nevne er også Venke Vik som Jorunn. Hun stilte opp på Vesterålen Teater etter at hun mistet sin mann, Harald Vik, til kreften i fjor høst. Hun leverer så det synger i sin debut for teateret.

Snedig nakenhet

"Det er ikke porno, det er kunst, sier karakter Kristin Haugen. Det kan også sies om måten Vesterålen Teater takler nakenfotograferingen på scenen. Det er rett og slett så snedig gjort som det går an. Med humor og kløkt står skuespillerne kliss naken på scenen uten å vise for mye.

Måten de har skrevet om stykket fra en engelsk småby til å foregå på Sortland er også forbilledlig. Det funker rett og slett. Det blir troverdig.

Teknisk trøbbel

Om en skal trekke frem det negative, og det må en jo, så var det en del teknisk trøbbel med lyden under premieren. I tillegg var balansen mellom musikk og dialog tidvis feil slik at det var vanskelig å få med seg det som ble sagt.

Jeg skulle også ønsket meg bedre kulisser. Det nakne og enkle funket for å gjøre stykket nettopp det og få frem karakterene, men lyssetting og kulisser kunne vært mer spenstig for å løfte frem historien.

Mer, mer

Kalenderpikene skal gå noen forestillinger til. Folk bør gjøre det de kan for å få med seg dette. For det er rett og slett sabla bra.

Det er bare å glede seg til mer teater, mer kunst og mer glede fra denne gjengen med profesjonelle amatører i Vesterålen Teater.

Karakter: 8/10