SYMBIOSE: Jeanette og Bodil er like forelsket i Kian, han ble umiddelbart en naturlig del av deres «mor- og dattersymbiose». Foto: Marianne Lovise Strand

Vi møtes i den koselige leiligheten til Bodil, der hun har majestetisk utsikt til fjell, hav og by. På armen til Jeanette sitter en blid liten kar og pludrer. Bestemor Bodil ser på med et beundrende blikk.

Kian er seks måneder, første og eneste barnebarn. Hun ble hodestups forelsket i den lille sjarmøren.

– Jeg og mamma står hverandre svært nær. Kanskje er det slik fordi det har bare har vært oss to, vi har vel en slags symbiotisk relasjon, sier Jeanette muntert og ser på mamma.

– Å få barnebarn er noe eget og det at kjærligheten bare vokser, men det er på annen måte, sier Bodil og blir nesten blank i øynene av å snakke om sin lille dattersønn.

Se også: Her er lesernes hilsener til mor

Holdt på hemmeligheten

Da Jeanette ble gravid, fikk mamma vite veldig raskt. Hun var den første utenom barnefaren som fikk høre de gode nyhetene, og måtte gå og bære hemmeligheten lenge før det ble offentlig.

– Jeg var jo så glad og oppglødd, det var nesten litt vanskelig å ikke fortelle at jeg skulle bli mormor, sier Bodil.

Jeanette giftet seg 11. februar for fire år siden – og svigersønnen Jørgen ble raskt «innlemmet» i familien. Den som fulgte Jeanette opp kirkegulvet, var mamma.

– Da jeg hadde fulgt henne opp og overlatt henne til Jørgen, bar det i gråtinga med meg. Heldigvis satt to av mine brødre på en av de fremste benkene, jeg satte meg mellom dem og gråt så rørt var jeg, sier Bodil.

Å se datteren på hennes store dag, det frambrakte glede og mange følelser.

– Og jeg følte det nesten som om jeg har fått meg en sønn, sier Bodil glad.

Les også: «Jeg setter henne foran alt i verden»

Mor & datter-tur

Hun og datteren bor bare et par kilometer fra hverandre på Sortland, har kontakt på telefon hver dag og møtes flere ganger i uka. De liker hverandres selskap så godt at de hvert år setter av en til to ferieuker til utlandet sammen.

De kaller det mor & datter-tur og det er noe de gleder seg veldig til, hver gang. Det mangler ikke på gode og artige ferieminner. Da Jeanette var i tenårene, var mamma med på disko og hev seg med i dansen.

– Jeg måtte jo passe på, ler Bodil.

Men i år blir det annerledes. Jeanette kan ikke tenke seg å reise uten sønnen. Skal de reise, blir det alle fire.

– Er dere veldig like, som personer?

Jeanette og mamma bryter ut i latter.

– Nei, overhodet ikke. Vi er tvert imot ganske forskjellige mennesketyper. Mamma er utadvendt og snakker med alle, mens jeg introvert og mer stille.  Men vi forstår hverandre og har glede av å være i lag, sier Jeanette.

Les også: – Ho mamma og han pappa i kommunestyret i lag

Familien er viktig

Fram til hun var seks år, bodde hun og mamma Bodil i Tromsø. Så flyttet de til Sortland og nærmere familien på morssiden. Søskenbarnet, Ken Rune Hansen, ble raskt som en bror for Jeanette.

– Jeg gikk ut og inn av huset til tante og onkel og han kom hjem til oss. Vi er nesten like gamle, sier Jeanette.

Familie betyr mye for henne.

Bodil har fulgt henne tett. Hun la til og med opp vaktene på jobben etter når Jeanette hadde prøver, mens hun gikk på videregående skole. Samspillet har alltid vært godt og gledelig for begge.

– Det har alltid vært mulig å spørre mamma, sier Jeanette.

Men etter hvert kom den unge damens behov for å løsrive seg fra mamma og oppleve verden. Da Jeanette var 19 år, dro hun til Frankrike for å jobbe som au pair.

– Dette var noe hun ville veldig, så det var nok meg det var verst for. Spesielt den første tiden. Det ble veldig tomt etter Jeanette, vi har jo alltid gjort så mye sammen, sier Bodil.

Men det vennet de seg til og hun reiste flere ganger på besøk til Frankrike i løpet av det året. Og Jeanette hadde ingenting imot mammabesøk, det synes hun bare var fint.

Etter utenlandsoppholdet, begynte Jeanette på tannlegestudiet i Bergen. Etterpå flyttet hun hjem og etablerte privat tannlegepraksis på Sortland. Gjett om mamma ble glad!

– Men etter noen år på Sortland, bestemte jeg meg for å flytte til Oslo. Denne gangen ble jeg litt trist selv, jeg følte at nå var jeg voksen og flyttet for godt og at nå ble mamma langt unna, sier Jeanette.

Les også: Rodica hjelper sin datter å hjelpe

Flyttehjelpen

Skjebnen ville det slik at den mannen fra flyttebyrået, som hjalp henne å kjøre flyttelasset sørover, senere skulle bli årsaken til at Jeanette kom nordover igjen. De møttes igjen en tid etter at hun hadde flyttet og søt musikk oppsto.

– Ja, det var Jørgen og han bodde i Vesterålen. Dermed flyttet jeg tilbake igjen i 2009, oppholdet i Oslo ble relativt kort, sier Jeanette.

Nå skal de bygge hus på Sortland, tomta er anskaffet.

Mamma Bodil ser på henne og smiler igjen. At hennes favorittdatter og bestevenn flyttet hjem til Sortland igjen og etablerte seg med mann, var en stor glede. At de også har gitt henne et skjønt barnebarn, er en stor bonus. Kian er blitt det viktigste i livene til dem begge.

– Hadde ikke Jeanette flyttet nordover, ville jeg nok flyttet ha sørover. Å ha et barnebarn så langt unna hadde vært uaktuelt, for kontakt med familien betyr så mye for meg, sier Bodil.

De er veldig klar over at de er heldige som har det slik.

– Vi er takknemlige for at vi har det gode forholdet oss imellom og for at vi bor så nær, sier de to.

Det er nok stor sannsynlighet for at de alle kommer til å være sammen på søndag, når Jeanette skal feire sin aller første morsdag.