Bygdeutvalget 39 Frøskeland sendte 29. januar et bekymringsbrev til Sortland kommune og Statens vegvesen når det kommer til trafikksikkerheten ved fylkesvei 820 og 821.

Utvalget hadde forleden et møte med bygdefolket, der det ifølge utvalget ble uttrykt stor skuffelse over at det ikke skjer noe for å sikre skoleveien til barna i området.

– Barna som skal gå på skolebussen, må stå på fylkesveien både i 60- og 80-sone, og det føles som et lykketreff at det ikke har skjedd en ulykke, skriver utvalget i brevet.

Dommen i Frøskelands-saken er klar: Må sone i tre år etter å ha kvestet en annens fot i bildør Mannen som i februar for to år siden kjørte på og kvestet en annens fot i ei bildør i ei busslomme på Frøskeland er dømt til tre års fengsel. Bekymret for Leirbogsvingen

I brevet nevner utvalget flere veiområder i Frøskeland-området som skaper bekymring, blant annet Leirbogsvingen, en del av fylkesvei 820.

– Denne delen av fylkesveien har vært ei trafikkfelle i alle år, og det er stadig utforkjøringer her. Også denne delen av veien var inntegnet for utbedring i 1979 under byggingen av Bøveien, men det har altså ikke skjedd noe på 38 år, skriver utvalget og spør retorisk:

– Er det virkelig slik at Sortland kommune/Statens vegvesen ikke har et ansvar her?

I mars i fjor kjørte et utenlandsk vogntog med fiskelast av veien i svingen.

– Dette tror vi har store økonomiske konsekvenser også. I tillegg har det vært flere utforkjøringer og nestenulykker etter dette.

La ny asfalt på fylkesvei 820 – Den gamle asfalten på strekningen var sporete og nedslitt. – Med livet som innsats

Utvalget mener også dårlig trafikksikkerhet går ut over folkehelsen.

– Dette er en vei som beboerne på Frøskeland ofte går tur på, men det er med livet som innsats, fordi det gjennom svingen er umulig å hoppe i ei grøft om det kommer en bil i 80 km/t her, siden fjellveggen går rett på veien, påpeker utvalget og legger ettertrykkelig til:

– Her MÅ det gjøres noe.

Storvika-Smineskrysset:

Videre peker utvalget på Storvika/Smines-krysset, der det er 80-sone, som et problem.

– Når det kommer et vogntog eller skolebuss fra Smineskrysset som skal til Bø, bruker kjøretøyet hele veien, og hva om det kommer en bil fra Bø i 80 km/t rundt svingen? Skal virkelig trafikksikkerheten til oss som bor her og bruker veien hver dag settes opp mot vernehensynet til fugler?

Utvalget ber derfor om at hastigheten i krysset settes ned til 60 km/t, eller at det gjøres en utbedring av svingen.

– Det må gjøres før det skjer en ulykke her. Ofte må også skolelever gå gjennom svingen for å komme på eller forlate bussen her, advarer utvalget.

Kontaktet fylkeskommunen

Etter å ha mottatt brevet fra frøskelendingene har ordfører Tove Mette Bjørkmo sendt et brev til samferdselsavdelingen i fylkeskommunen og bedt dem avklare hva som kan gjøres av tiltak på det aktuelle området.

– Sortland kommune ber vei-eier om å vurdere nærmere de forhold som bygdeutvalget peker på. Det er kommunes ønske at veieiers vurdering i et trafikksikkerhetsperspektiv gjøres slik at det kan komme til handling der det er rett, og eventuell avklaring av at tiltak ikke vil bli iverksatt der det måtte være rett, skriver hun i brevet.

Hun legger til at kommunen stiller opp om det er nødvendig for saksbehandlingen.

– Men vi forventer for øvrig at veieier er den som svarer om forhold knyttet til fylkesveiene.