Fredag 17. november la forsvarsminister Ine Eriksen Søreide fram Langtidsplanen for forsvarssektoren, der det blant annet foreslås å legge ned Andøya flystasjon, og flytte virksomheten til Evenes når det investeres i nye overvåkingsfly.

Høring i august

Forsvarsdepartementets forslag til langtidsplan er nå sendt over til Stortingets utenriks- og forsvarskomité for behandling. De har ifølge Stortingets side om saken fått frist til 4. november med å avgi innstilling til Stortinget. Saksordfører i saken er komitéleder Anniken Huitfeldt (Ap). Ifølge en nyhetsoppdatering på Stortingets nettside, vil komiteen avhold høring om Langtidsplanen for forsvarssektoren 24. august, og hvis nødvendig 26. august. Fristen for å søke om å få delta i høringen er satt til mandag 8. august, mens frist for å sende skriftlige innspill er fredag 12. august.

LES OGSÅ: LO kjemper for Andøya flystasjon

– Begge dagene er fristen klokken 12.00 og fristene er absolutte, skriver Stortinget på nettsiden.

Etter at komiteen har avgitt sin innstilling tas Langtidsplanen opp til debatt i Stortinget med påfølgende vedtak.

– Påmeldingen sendes nå

– Vi stiller både på høringen og sender inn et skriftlig høringsnotat. Påmeldingen blir sendt nå og arbeidet med å utarbeide det skriftlige materialet er i gang, sier ordfører Jonni Helge Solsvik. Mandag formiddag hadde han møte med Andøy kommunes forsvarsutvalg.

– Vi diskuterte strategien for arbeidet fremover, sier Solsvik.

– Hva tenker du om at høringen blir i august, mens Stortinget har ferie?

– De har lagt opp til å behandle saken i begynnelsen av november, og skal de rekke det så må komiteen ha høringen da. Det er uvanlig at de har høringer på den tiden og det blir uten tvil en hektisk sommer for oss, men det var vi forberedt på, sier Solsvik.

– Må ha tallene neste uke

Andøyposten har tidligere omtalt forsvarsminister Ine Eriksen Søreide sin invitasjon til kommunen om å komme til Oslo for å få svar på hvilket grunnlag som ligger bak forslaget om å legge ned Andøya flystasjon.

LES OGSÅ: Ikke sikkert at Solsvik drar til Oslo

– Har dere fått noen konkret invitasjon til møte?

– Nei, nå jobber vi med å synliggjøre hva det er vi ønsker svar på og så får vi avtale med departementet. Men i løpet av neste uke må vi ha tallene vi etterspør, og kommer da til å bruke ekstern kompetanse til å gjennomgå dem, sier Solsvik.

Politikere på andøybesøk

Denne uken gjennomføres flere besøk til Andøy fra politikere og fagforening.

– Tirsdag kommer Høyres stortingsrepresentanter Odd Henriksen fra Nordland og Regina Alexandrova fra Troms til Andøy, opplyser Solsvik. Alexandrova er medlem av utenriks- og forsvarskomiteen. Også ledelsen i Nordland Høyre deltar på besøket. Onsdag kommer ledelsen i Fellesforbundet til Andøy og torsdag kommer representanter fra Arbeiderpartiet.

– Det er trolig Svein Roald Hansen, som er medlem av utenriks- og forsvarskomiteen som kommer, sier Solsvik. Han opplyser at alle vil bli gitt en orientering ved Andøya Space Center.