– Alle innspill og dokumenter som kommer inn i saken vil danne grunnlag for fakta i saken, om saken blir fremlagt politisk behandling igjen, sier Kultur- og Næringssjef i Hadsel kommune, Kari-Ann Olsen Lind.

Forrige uke kunngjorde Fortidsminneforeningen at de setter rødskolen på Melbu på sin rødliste over bygninger de mener bør fredes. Rødskolen på Melbu skal etter planen rives neste år da det nye skolebygget står ferdig. Årsaken til all oppstandelsen rundt den gamle bygningen er et kunstverk av Harald Peterssen som pryder veggen i aulaen på skolen. Dette vil ikke bli flyttet inn i det nye skolebygget, kun avfotografert og plassert inn i det nye bygget i ny form. Dette har skapt engasjement for å ta vare på bygget.

Les også: Rødskolen inn på rødlista

– Glad for engasjement

Olsen Lind setter pris på engasjementet fra folk og fra Fortidsminneforeningen.

– Fortidsminneforeningene er en frivillig organisasjon som kjemper for at verdifulle kulturminner og kulturmiljøer skal tas vare på, slik at kommende generasjoner skal kunne glede seg over dem. At rødskolen nå står på Fortidsminneforeningens rødliste markerer hvor viktig de anser bygget og kunsten, sier hun.

Kan komme opp igjen

Frivillige som kjemper for å bevare bygget og kunsten skal ha samlet over 300 underskrifter for bevaring. Om disse blir oversendt kommunen blir saken behandlet på nytt igjen politisk.

– Kommunen har fått et forvarsel på innbyggerinitiativ, men ikke fått oversendt underskriftene, sier Olsen Lind.

Om disse kommer, når blir da saken tatt opp igjen?

– Det er rådmannen i samarbeid med ordfører som bestemmer om eller når sakene skal til politisk behandling, sier Olsen Lind.