Styret i fiskerikonsernet Nergård AS vedtok i går å avvikle all form for pelagisk virksomhet ved fabrikken de for bare tre år siden bygget for flere hunde millioner kroner. Over 40 ansatte blir påvirket av nedleggelsen.

Daglig leder ved anlegget i Bø Roe Jenseth informerte de ansatte på et allmøte i dag.

- Det er en tung dag for alle. Styret har besluttet å legge ned denindustrielle produksjonen av sild. Det betyr i konsekvens at alle ansatte blir sagt opp ved årsskiftet. Men det jobbes med en reorganisering og omstrukturering.VI håper å få opp en del aktivitet på hvitfisk og muligens ser vi for oss en delandre aktiviteter. Noen vil få tilbud om nye jobber, men det er dessverre ikke mulighet til å tilby nyejobber til alle sammen. Til det er det for mange personer og for lite fisk, sier Roe Jenseth til Vesterålen Online.

Det er per i dag 46 personer tilknyttet anlegget, 40 av disse er tilknyttet sildeproduksjonen.

- Hvor mange fra Bø blir påvirket av nedleggelsen?

- De fleste her hos oss er tilhørende i Bø kommune. Detgjelder jo de fast ansatte pluss sesongarbeiderne. De fleste har bosted i Bøkommune. Å få beskjed om at man ikke har jobb lenger er jo tungt uansett hvor man bor. Det er også slik at de siste tre årene har sildekvotene har blitt redusert år for år og vihar ikke greid å tilby våre ansatte så mye jobb vi gjerne skulle ønske. Det har vært langeperioder med permiteringer. Det vi håper på med omorganisering er at vi kan tilby folk mer langsiktig og stabile arbeidsplasser. Ikke slik det har vært nå at fast ansatte i realiteten kun har jobbet fire måneder i året, sier Jenseth til VOL.

- Kan du si noe om hvor mange som eventuelt vil få tilbud om å bli med videre i en annen driftsform?

- Det tør jeg ikke å si rett og slett fordi vi er i en prosessmed kommunen for å diskutere veien videre. Prosessen inkluderer de ansatte og andre interessenter i Bø eller andresteder der man ser på løsninger for enten sammen med oss eller om noen på eget initiat vil å starte opp egenvirksomhet. Hva den enkelte vil si kan jeg ikke uttale meg om nå, vi må nesten bare se hva som skjer, sier Jenseth. Han legger til at Nergård ikek har vært interessert i å avhende anlegget til noen som bare er interessert i å ta fisk på land og kjøre den vekk.

- Vårt primære fokus er å skape mest muligarbeidsplaser i Bø, forteller Jenseth.

- Hva blir din rolle videre?

- Det vet jeg ikke, men når alle blir oppsagt så gjelder det meg også. Her er det likhet for alle om man er på toppen eller på gulvet, sier Jenseth.

- Er det mulig å se lys i tunnelen etter en slik beskjed?

- Ja, uten å sammenligne tall på ansatte så ser vi jo at det ikke er så veldig mange år siden hjørnesteinsbedriften i Øksnes gikk overende. Etter nedleggelsen har de bygd seg opp igjen til et av de største mottakssentrenefor hvitfisk i regionen. Så det er mulig å se positivt pådet. Det er trasig når slikt skjer, men vi kan ikke se svart på det. Vi får bare håpe at det kan komme noe godt ut av dette når omstillingen er over, avslutter Roe Jenseth.