Rokkan har startet en innsamlingsaksjon for melbuværingen Ali Halmas, som mange vesterålinger kjenner både fra fotballbanen - som dommer og spiller, og fordi man har hørt om skjebnen til Ali.

Lang tids kampVesteraalens Avis skrev om Ali Halmas første gang i 2009. Da hadde han fått avslag på søknad om asyl. Grunnlaget for at Utlendingsnemnda da ikke innvilget asyl for Halmas på var at han ikke fortalte sannheten da han kom til landet som femtenåring.

- Jeg var ung og dum, og fulgte råd om å si jeg var fra Irak da jeg kom, har Halmas forklart.

I 2009 skrev VOL dette om saken

Mange initiativBåde Halmas selv, og bedriften Bademiljø på Stokmarknes har gjentatte ganger uttrykt fortvilelse for at han ikke får lov til å arbeide ved bedriften.

- Ali har møtt altfor mange  nei fra stat og etater.

Ideen bak facebookgruppen «Ali blir du glad i» er å gi støtte til en ny kamp for å komme til bunns i galskapen.

- Arbeidsgiveren til Ali har vist fantastisk medmenneskelig støtte gjennom mange, tunge år. Nå er det på høy tid å komme seg i arbeidsklærne igjen for Ali, mener Rokkan.

-  Alle som kjenner Ali,  kjenner til hans arbeidsmoral, gode humør, dugnadsvilje, hjelpsomhet, brobygging og forbilde for integrering, Ali blir du glad i, rett og slett, sier Rokkan.

DokumentererGjennom facebookinitiativet samler Rokkan inn penger for å kunne ta saken gjennom en full klagebehandling. Vi kommer til å dokumentere både inntekter og utgifter, og eventuelt overskudd vil tilfalle Melbo idrettslag, et lag som Ali Halmas setter umåtelig høyt, sier Rokkan.

I løpet av få døgn har gruppen til støtte for Ali fått langt over 500 medlemmer, og det er samlet inn flere titusen kroner.

Melbo ILs fotballskole har alene gitt 10.000 kroner i gave, og det samme beløpet har Bademiljø på Stokmarknes gitt.

Klubben støtter- Vi støtter selvsagt Ali. Han er glad i MIL, og MIL er glad i Ali. Han har en viktig rolle i klubben, og vi jobber for integrering. Sist år stilte Ali opp på dugnad for å snakke til barna på fotballskolen om integrering. Han bidrar også som dommer, skriver MIL-trener Thomas Rønning på støttesiden.

Rørlegger Geir Olsen på Melbu er blant de veldig mange som har overført penger.

- Til en god venn og rørleggerkollegas sak, skriver Olsen.

Odd Ivan Olsen i Bademiljø på Stokmarknes skriver følgende på støttesiden:

- Det er herlig å se et slikt engasjement for Ali. Det viser at folk i Hadsel virkelig setter pris på Ali, skriver Olsen.

Politikerne?- Dette engasjementet har han gjort seg fortjent til. Han er en kjempekar og en stor ressurs, sier Olsen, som gir tommel opp til hadselfolket.

- Dette engasjementet er positivt for saken, noe UNE (Utlendingsenheten, red. anm.) ikke kan overse, mener Olsen.

Tidligere ordfører Kjell-Børge Freiberg (Frp) har ved flere anledninger uttalt seg postivt vedrørende situasjonen til Ali Halmas.

- Saken til Ali står i sterk kontrast til politikernes uttalelser om å få innvandrere i jobb. Dette handler ikke om beskyttelsesbehov, men om en mindreårig som ble bosatt i Norge av myndighetene, men fratatt alle rettigheter. Han  er integrert som få, og fast jobb og gå til. Hvor er sunt folkevett? Det må være mulig å bruke skjønn, mener Olsen i Bademiljø.

Overveldet

Initiativtaker Gjøran Rokkan er overveldet over responsen.

- Grunnen til at folk engasjerer seg så sterkt er kort og godt det inntrykket Ali gjør på folk. Hadselværingene er rett og slett blitt veldig glade i han, konkluderer Rokkan. Her er adressen til facebooksiden.