Nordmela Landhandleri & Kafé åpner dørene i løpet av vinteren. Det er ekteparet Jeanett Alsos Olsen og Hans Eirik Olsen, samt Gunn-Randi Solvang Bjerknes som står bak aksjeselskapet som akkurat er blitt sendt inn til registrering hos Brønnøysundregisteret.

Investert 300.000

– Vi har investert 300.000 kroner, og vi eier en tredjedel hver. Min rolle er styreleder og investor, mens de andre to skal være tilstede i den daglige driften, sier styreleder Hans-Eirik Olsen som ukependler til Bø, der han er daglig leder i fiskeribedriften Nergård Bø.

Paret har nettopp etablert seg på Nordmela, etter å ha solgt alt på Andenes. De har med seg en sønn på 10 år som nå har begynt på Risøyhamn skole.

– Jeg er opprinnelig fra Nordmela, og på bakgrunn av fiske- og friluftsmuligheter her ute, så fant vi ut at vi ønsket å flytte hit. Siden det er lite arbeidsplasser i bygda, så var det naturlig å se på mulighetene for å etablere noe selv, og det var i den forbindelse vi etablerte butikken, sier Hans-Eirik.

Driftsgrunnlag

Han viser til forretningsplanen som de har utarbeidet i samarbeid med Merkurprogrammet (utviklingsprogram for nærbutikker), der de har kommet fram til at det er grunnlag for drift, selv om den tidligere butikken på Nordmela gikk konkurs på grunn av manglende kundegrunnlag.

– I tillegg til dagligvaredriften satser vi på andre ting som kan gjøre det attraktivt for andre utenom bygda å handle her også. Vi tenker kortreist mat og kafè. Det er for eksempel mangel i hele Vesterålen på lokal fersk mat, og det er da særlig fiskemat vi kommer til å satse på, med tanke på tilgangen på fersk fisk fra kaia på Nordmela, fortsetter Hans-Eirik.  Også Gunn-Randi Solvang Bjerknes er en tilbakestrømmer som etter mange år i Sortland kommune har tatt med seg mann to barn og etablert seg i barndomsbygden sin.

– Jeg jobber foreløpig som tilkallingsvikar på ABBS, men kommer til å jobbe full tid i butikken når den starter opp, sier Gunn-Randi.

Jeanett Olsen har bakgrunn som butikkmedarbeider på Rema 1000 på Andenes, men jobber nå på heltid med å reise nybutikken på Nordmela. Trioen tror på Nordmela som et levende sted.

– Her er fiskeri og arbeidsplasser på kaia, og vi kjenner til flere ungdom som ønsker å flytte hit, sier de.

Snarkjøp

Butikken skal inn i kjeden Snarkjøp.

– Det er en ny kjede i Norge som baserer seg på småbutikker og distriktsarbeidsplasser. I Nordland er det bare to butikker så langt. Digermulen er det nærmeste stedet med tilknytning til kjeden, sier Hans-Eirik. Han legger til at de valgte denne kjeden på grunn av gode betingelser og uavhengighet i forhold til at ikke kjeden styrer og legger føringer på vareutvalget.

– Det er viktig for oss å kunne gi folk det de ønsker, påpeker han.

Siden selskapet er så ferskt at det ennå ikke har fått tilsendt organisasjonsnummer, så er det ennå uklart hvor mye etablererstøtte selskapet får.

– Merkur kan støtte opp til 75 prosent av de investeringene vi gjør. Det gjelder støtte til utstyr, men ikke til varer, sier Jeanett. Selskapet har investert i nytt kassasystem, nye kjøledisker, ny kassadisk, og oppgradering av lokaler med oppussing.

– Vi satser på at det blir bensindrift etterhvert, men også her er det vesentlige investeringer som må på plass, slik at vi først og fremst jobber for å komme i gang med butikken, sier trioen. De tør ikke gå ut med en åpningsdato ennå, men kan i alle fall love at det kommer til å skje noe i god tid før påske.