Media Export fra Hadsel videregående skole, avdeling Stokmarknes ble utropt som vinnere. F.v. Silje skog pedersen, Robin Jensen, Kine Skille, Amanda Ingebrigtsen, Yasmin Hadafow, Vilde Bratland Erikstad, Pia-Elise Solvik Dahl. Foto: Knut Ivar Aarstein

Klokken 10 tirsdag formiddag var det store auditoriet ved Sortland videregående skole fylt. Seansen ble innledet med en videohilsen fra fylkesråd for utdanning Oddleiv Olavsen (H). Presentasjoner, vurderinger, spørsmål og svar ble sendt frem og tilbake mellom unge gründere og en jury bestående av Ramona Lind, Caroline Meier og Henrik Rødsand. De tre hadde i oppgave å vurdere kvaliteten på idèer og presentasjon fra representanter fra elevbedriftene.

Vesterålssamarbeid

Som vanlig var det Ungt Entreprenørskaps Bent Bakkan fra Sortland som styrte showet. UB-park Vesterålen og Ungt Entreprenørskap samarbeider Gründer-Idol.

- "Vil du kombinere" var først ute. Gjengen fra Hadsel videregående, Stokmarknes presenterte et produkt som tok utgangspunkt i mat og olje. Bedriften ønsket fokus på  lokalproduserte matvarer, og ville finne ut mer om hvordan dette kan kombineres med eventuell oljevirksomhet i distriktet.

- "ID UB" fra Sortland ønsker å få laget et ID-kort beregnet på lærlinger. Behovet er ifølge elevene det faktum at 39.000 lærlinger får rabatter blant annet på reiser, og at man burde kunne vise frem et eget identitetskort.

- "Media Export" fra Hadsel VGS, Stokmarknes slet med teknikken, og måtte stille seg bak i køen når det gjaldt presentasjon.  Les mer om hva som hendte i Vesteraalens Avis på torsdag.

Teknikktrøbbel

- "Power Charger" fra Sortland VGS, ønsker å lage et produkt som handler om å lade opp elektrisk utstyr gjennom omforming. Joakim, Helen og Ken-Eivind har bakgrunn fra håndtverkerfag, hudpleie og studiespesialisering. Også Power Charging hadde litt trøbbel med det tekniske i starten. Etter at problemene var overvunnet, så kom elevene med en god presentasjon. En "strømbank" til å ha med seg slo an.

- "Smak og Behag" fra Hadsel VGS er et firma som vil levere puter, kjøkkenprodukter, kjøleskapmagneter, krydder og marinert ost. Tilbakemeldingen fra juryen på tradisjonelle produkter var veldig god.

- "Kvalprosjekt" fra Sortland stilte under firmanavnet "Kval of Vesterålen", som vil selge kvalkjøtt. De har blant annet gjennomført elevundersøkelse, og brukte resultatene til å belyse forskjellene mellom kjøttdeig og kvalkjøtt. Sistnevnte ble selvsagt utropt til soleklar vinner. Kval of Vesterålen hadde god presentasjon, stilte sterkt på sosiale medier, og hadde fått positiv uttalelse fra to kjendiskokker. Bedriften pådro seg kveldens første kraft-applaus.

Satser helt lokalt og høyst internasjonalt

- "Skiposen UB" fra Hadsel VGS, Stokmarknes demonstrerte hvor vanskelig det kan være å få samlet skiene med gammeldagse borrelåsstropper. En pose utviklet for små barn gjør det enklere å få samlet skiene. Posene som finnes fra før er større, og mer egnet for reisebruk. Også her var presentasjonen veldig god. Bedriften fikk god tilbakemelding, men ble utfordret på størrelser.

- "Lashliner" fra Sortland er en bedrift bestående av en gruppe jenter som vil lage mascara og såkalt dipliner i ett og samme produkt. Bedriftseierne tror det går an å selge produktet i Vesterålen først for å sjekke interessen. Dessuten skal fem prosent av hvert produkt ifølge jentene gå til Kreftforeningen.

- Førstehjelp for passive

- "Active Pages", fra Hadsel VGS, Stokmarknes vil lage en aktivitetsbok, for å få folk i aktivitet. "Lek mer. Førstehjelp for passive" er tittelen på en bok bedriften vil lage. - Dette er det du trenger for å overleve dagen, mener bedriftseierne, som advarer mot slitasjeskader hos kontorfolket.

- "Kinokiosken UB" fra Sortland er en bedrift som forlengst har bevist grunnlaget for sin eksistens. Forretningsidèen er å drive kiosken i Sortland kino. Målgruppa er enkel: De som er på besøk i lokalene der kino, konsert og teater skjer.

- Les i SortlandsAvisa på torsdag om det originale bedriftsnavnet "Potetriddere på trehester". Hvem er de, og hva gjør de?

Bedriftene vi ikke rakk å høre om under Gründeridol var Event Central fra Sortland, Masterplay fra Hadsel/Stokmarknes, Kjøretøylinja, Hadsel/Melbu, UB Eldre fra Sortland/Lødingen og Iskole app fra Sortland VGS.

Totalt deltok 141 elever fra Sortland vgs og Hadsel vgs og disse representerte 18 forskjellige Ungdomsbedrifter. Nok en gang – og enda mer enn før – flott innsats av heltente og positive ungdommer som ønsker å lære på en entreprenøriell måte. Friske presentasjoner og innovative forretningsideer, alt presentert av svært kunnskapsrike elever!

Her er vinnerne:

  1. plass – Media Export (reklamebyrå som tilbyr profileringstjenester som hjemmesider, brosjyrer, logoer og visittkort samt fotografering og filming)

  2. plass - Kval of Vesterålen (en service innstilt gruppe som ønsker å selge verdens beste "kvalkjøtt". Vi ønsker å tilby våre kunder kvalitetskjøtt til en rimelig pris samtidig som det er lett og raskt og lage. Kvalkjøtt er noe av det som er mest norsk innenfor matveien, og vi ønsker å få flere av dagens ungdommer over på norsk matradisjon)

  3. plass - Active Pages (Vi ønsker å lage et produkt som vil være med på å øke samholdet og arbeidsgleden i et jobbmiljø. Vi skal lage en aktivitetsbok for arbeidsplasser, skoler og andre med behov for aktivisering i arbeidet sitt. Boken vil inneholde en rekker leker og aktiviteter man kan utøve sammen eller alene, og den vil dessuten ha en egen seksjon for ergonomiske øvelser og plass for egne notater bakerst. Denne boken skal løse problemet med arbeidsskader i blant annet stillesittende kontormiljøer.

- Ungt Entreprenørskap Nordland og UB-Park Vesterålen ser fram til å følge elevenes arbeid utover i skoleåret og ønsker dem alle hjertelig velkomne på Vesterålen Vintermesse, på Sortland, 21. januar og Fylkesmessa for Ungdomsbedrifter, i Bodø, 17. – 18. mars, sier Bent Bakkan, som er regionleder i Ungt Entreprenørskap.