Hallgeir Stavøy i Vesterålen Bil sier folk er stadig mer informerte når de skal kjøpe kjøretøy, og leser seg opp på nettet. (Arkivfoto)

Ifølge tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken, ble det fjor solgt totalt 719 biler hos bilforhandlerne i distriktet Vesterålen, inkludert Sortland. Av disse ble det solgt 501 personbiler, der den mestselgende modellen var Nissan Qashqai, med 43 solgte eksemplarer. Det er sju mer enn året før. Modellen er en såkalt krossoverbil og er produsert av Nissan siden 2006.

– Solid

Hallgeir Stavøy i Vesterålen Bil, som er forhandler av den populære bilmodellen, er ikke overrasket over at mange potensielle bilkjøpere gikk til anskaffelse av Nissan Qashqai.

– Bilen har ligget i toppsjiktet siden 2008. Det er rett og slett en veldig solid og gjennomført bil, og som dessuten gjør det bra i tester, mener han.

For en tendens Stavø har bitt seg merke i, er at folk flest er stadig mer informert når de skal kjøpe kjøretøy.

– Mange leser mye på nettet og er generelt veldig godt oppdatert når de skal handle. Folk vet hva de skal ha, forteller han.

Nedgang

Ved siden av Nissan Qashqai, solgte også Volkswagen Golf og Mazda CX godt i fjor, med henholdsvis 42 og 41 eksemplarer, og var dermed helt opp i ryggen på Nissan Quashqai. Bilmerkene det gikk mest av i distriktet i fjor, var Volkswagen, Nissan, Toyota, Mazda og Volvo.

Det totale salget i distriktet gikk derimot noe ned i 2014, med seks færre biler solgt. På personbilmarkedet ble salget redusert med 34 biler, fra 535 i 2013 til 501 i fjor.

– Det totale salget i Norge gikk litt opp, mens det gikk litt ned i Nordland. Det er rett og slett noe som svinger,sier Stavøy.

Populært med lastebil

Sammenligner man bilsaget i alle landets fylker fra i fjor, kommer Nordland på en ”14.-plass”, med 4.167 solgte personbiler i 2014, og 5.608 solgte biler totalt. Når det derimot gjelder solgte lastebiler, hadde Nordland bare seks fylker foran seg på listen, med 309. Tilsvarende tall fra året før var 314, som betyr en marginal tilbakegang på 1,6 prosent.

Nasjonalt

Ser man på hele landet under ett, ble det i 2014 registrert 144 202 nye personbiler i Norge, som er 1,4 prosent flere enn i 2013. Mens Nissan Quashqai var den mest solgte modellen i Vesterålen, var ikke denne modellen like ettertraktet på landsbasis, der den endte opp som nummer 13 på salgslista. Helt øverst tronet VW Golf, etterfulgt av Toyota Auris og Nissan Leaf.

De tre mest solgte bilmerkene i Norge i fjor var Volkswagen, Toyota og Volvo. Og den minst solgte? Fire biler havnet i den kategorien, nemlig Cadillac, Ferrari, Iveco, Morgan og den mindre kjente Ssangyong.

De mest solgte bilene i Vesterålen i 2014:

  • Nissan Qasquai

  • Volkswagen Golf

  • Mazda CX-5

  • Toyota Rav4

  • Volvo V70

  • Nissan Leaf

  • Volvo V40

  • Suzuki SX4

  • Volkswagen Tiguan

  • Toyota Yaris