Tidligere i år bestemte hadselværingen Adrian Lund seg for å søke om deltakelse i TV Norges realityserie 71 grader nord. Lund har Tourettes syndrom, men lar ikke sykdommen stoppe seg fra å leve som alle andre. I 2012 syklet han Norge på langs, og har i ettertid holdt foredrag rundt om i landet for å gi Tourettes syndrom et ansikt. Nå blir 26 åringen «tv-kjendis».

– Enormt

– Jeg ville by på meg selv og skrev en lang søknad. Derfra gikk det bare slag i slag. Plutselig så var jeg med og sto på Lindesnes.

Uttaket til 71 grader nord er hardt, og i år er det kun 13 deltakere med på tur.

– Mestringsfølelsen jeg hadde da jeg ble tatt ut var helt enorm. Under uttaket var jeg bombesikker på at jeg ikke kom med. Jeg hadde ekstremt mye tics i starten og tenkte «er dette for mye for kamera?» Også produksjonsmessig med lyd og sånn. Da det var klart for utvelgelsen på morgenen sa de at hvis noen ville trekke seg måtte de si fra der og da. Med en gang man hadde blitt tatt ut, var det ikke mulighet for å snu. Ingen trakk seg, og vi ble dermed stilt opp, forteller Adrian og fortsetter:

– Det var Tom Stiansen og produsentene som hadde bestemt, og de tok guttene første. Jeg tenkte «nei, jeg kommer ikke videre, og må dra hjem til kjedelig skole». Da de skulle rope opp den første som kom med, fikk jeg øyekontakt med produsenten som leste opp. I løpet av et halvt sekund skjønte jeg det. Jeg ble helt satt ut, gikk rett ned på kne og brølte «til tusen». Folk sto og tørket tårer. Det var et ganske sterkt øyeblikk. Alt raste gjennom hodet da jeg skjønte at det ble en realitet, og at jeg hadde nådd målet jeg hadde satt meg. Men samtidig var det bare starten på reisen.

– Grugleder meg

For å opprettholde seernes spenning, får ikke Lund røpe mye om årets sesong.

– Hva kan vi forvente?

– Det blir mye følelser, mye fine folk og et veldig godt samhold. Man kan forvente seg jevn konkurranse og mye spenning. Folk kommer til å sitte å trippe og være nysgjerrig på hva som skjer. Jeg kan ikke si konkret om hvor vi har vært og hva som skjer før vi er i gang. Jeg har fått beskjed flere ganger om at jeg må være så snill å «holde kjeft», sier Lund med et flir.

– Jeg kan si at innspillinga er over for alle. Det har vært utfordringer, men samtidig har samholdet i gruppa vært noe av den største opplevelsen. Bare det å være uten telefon og være lukket fra omverdenen har vært noe vi ikke kan forestille oss. Vi måtte prate med hverandre og leve i nuet. Man var knapt nok alene når man satt og «skeit».

– Hvordan var det å være foran kamera hele tiden?

– Kamera ble et veldig naturlig «inventar»på turen. Det var noe alle tenkte på i starten, med at man ikke skulle tørre å være seg selv. Men etter to dager ble det glemt. Jeg «grugleder» meg til å se hva jeg har sagt på kamera.

Kunne ikke svømme

– Hadde du forberedt deg noe før start?

– Jeg jobbet en del med det psykiske, og tenkte bare fine ting og sa «jeg skal naile hele dritten». Det var det viktigste arbeidet. Jeg måtte faktisk lære meg å svømme før turen. Etter er par ganger i Pirbadet, svømte jeg 50 meter for første gang i mitt liv. Den største utfordringa mi er åpent vann uten flytevest. I påska gikk jeg også mye med tung sekk. Men de fysiske forutsetningene hadde jeg ganske greit i forkant. Jeg var ikke av dem som var i dårligst form.

– Hvem er du i deltakergruppa?

– Man er aldri sterkere enn sitt svakeste ledd. Jeg er lagspilleren som prøver å få med alle. Jeg er ikke han som går fremst og braser på i høyt tempo. Lund håper folk vil se på realityserien når den kommer på TV i slutten av august.

– Jeg håper folk ser på, og jeg tror det er en del som blir å følge med. Jeg er fra en liten plass der alle vet hvem alle er. Så halve Melbu blir nok å sitte benket foran tv-en hver mandag, smiler Lund.