Å være aktivitetsvenn skal være enkelt. Du trenger bare å gjøre noe du liker. Sammen med en som har demens.

Overskudd

Det er Hadsel frivilligsentral, Hadsel demensforening og Hadsel kommune enige i. Med prosjektet "Aktivitetsvenn" leter de etter frivillige som vil gjøre en forskjell for mennesker med demenssykdommer

- God fysisk helse er med på å bedre livskvaliteten til en med demens, sier leder i demensforeningen, Inge Jakobsen.

Å være aktivitetsvenn skal ikke være til stor belasting. Det trenger ikke ta mer enn én time i uka.

- Man kan ta personen med demens på middag, lese bok, kjøre eller sykle tur. Det kan være alt mulig, sier Jakobsen, og påpeker at jo mer fysisk aktivitet, jo større gevinst.

Aktivitetsvennen og personen med demens vil kunne kobles sammen etter interesser og hva de ønsker å bruke tiden på. Det er ingen aldersgrense for deltakere eller brukere, da det finnes både yngre og eldre demente.

Kurses

Mandag er det første informasjonsmøte, hvor interesserte kan forhøre seg om prosjektet i kommunestyresalen. Deretter vil det bli satt opp kurs før aktivitetene settes i gang.

- Det må læres om hva det vil si å være en aktivitetsvenn, også er det en faglig bit med kommunikasjon, forklarer Jakobsen.

Erstatter ikke

Konsulent/folkehelsekontakt Torill Brastad fra Hadsel kommune gjør oppmerksom på at tilbudet ikke vil erstatte noen andre tjenester i kommunen.

- Aktivitetsvenn vil være et supplement til kommunens andre tjenester, sier Brastad, som tror prosjektet vil bedre tilværelsen for demente i Hadsel.

Sortland kommune har allerede prosjektet, som opprinnelig kommer fra Nasjonalforeningen for folkehelsen.