Innføringen av den mye omtalte samhandlingsreformen på nyåret vil blant annet følges av et krav om at pasienter raskere sendes ut av sykehusene og hjem til sine hjemkommuner. Høyst trolig vil man også kunne tenke seg å se på ambulansehelikoptertjenesten med nye øyne.

120.000 i Hålogaland

Det er i dag langt til nærmeste luftambulansebase for de rundt 120.000 mennesker som bor i Vesterålen, Lofoten, Ofoten og Sør-Troms. Stiftelsen Norsk Luftambulanse mener at det må etableres en ny luftambulansebase mellom Bodø og Tromsø. Den basen er det to ordførerkandidater i Vesterålen som også ønsker seg. Men de er ikke helt enige om hvor den bør ligge.

Nytt sykehus

- Nå bygges det nytt sykehus for nærmere en milliard kroner på Stokmarknes i Vesterålen, og tidspunktet er perfekt for å tilrettelegge for en helikopterbase samtidig. Alle kommunene i stor-regionen har lang vei til nærmeste helikopterbase, og jeg ser det som helt naturlig å grundig tenke over om Stokmarknes er stedet å legge en slik base, mener FRP-ordfører Kjell-Børge Freiberg i Hadsel.

- Må samles

Hans partikollega i Bø kommune Viggo Willassen er også opptatt av ny helikopterbase. Men han er ikke sikker på om Stokmarknes er riktig plassering.- Helikopterberedskapen for Vesterålen er slett ikke optimal. I dag tar det en time fra alarmen går til en får helikopter fra Bodø. Det er også hevdet at terskelen for å få helikopter når ulykker skjer, er stor. I sin tid var det planlagt helikopter i Hålogalandssykehuset, men foretaket ble nedlagt og den planen forsvant. I forbindelse med initiativet fra Norsk Luftambulanse for bedre helikopterberedskap for Hålogaland, så vil Bø FrP jobbe for slik at vi kan oppleve helikopter i Bø på 17 minutter i forhold til i dag på 60 minutter, sier Wilassen.

- Og da er Stokmarknes perfekt?

- Det er jeg slett ikke sikker på. Det er jo neppe slik at man vil frakte pasienter til Stokmarknes. Ved ett tilfelle fikk man helikopter som tilfeldig befant seg i Harstad til Bø i forbindelse med en ulykke. Det tok 16 minutter, og er i så måte en pekepinn på hva jeg ønsker meg. Jeg tror ikke det er mulig å få lagt en base i Vesterålen. Her må man samarbeide, og tenke i et Hålogalands-perspektiv, sier Willassen.

- Er Harstad stedet?

- Ja, det mener jeg. Da kan man tenke seg at ambulansen rykker ut eksempelvis i forbindelse med hjerteinfarkt. Fremme ved pasienten kan personellet stabilisere situasjonen, og straks vende tilbake når helikopteret kommer. Slik det er i dag er ambulansen borte fra Bø i kanskje fire timer. Det er ingen god løsning for oss i Bø, mener han.