Utviklingen i og rundt Andøya Space går i en rivende fart, snart har Norge den første romhavnen for oppskyting av satellitter fra europeisk jord. Dette skal fylkeskommunen være med og støtte opp om, sier fylkesrådsleder Elin Dahlseng Eide i en pressemelding.

– Andøy kan bli en del av Nordens svar på Silicon Valley. Det er helt naturlig at fylkesrådet fortsetter å bidra i denne utviklingen. Den er viktig for Nordland, men enda viktigere for Norge, sier fylkesrådslederen.

Kraftfull satsning fra regjeringen

Denne uken kom nyheten om at regjeringen neste år vil bruke 150 millioner kroner på å dekke militære behov og styrke sikkerheten som trengs rundt Andøya Spaceport, og planlegger å bruke ytterligere 150 millioner i 2025.

– Det er et viktig og riktig signal fra regjeringen. Jeg opplever at vi har god forståelse i hele regjeringen for at satsningen på romindustrien på Andøy er viktig, påpeker Dahlseng Eide i meldingen.

Kan få over 4 millioner fra EU

Når fylkeskommunen går inn med 1,5 millioner til interregprosjekt «Boosting Space Business» åpner det for at EU kan bidra med ytterligere 4 millioner. Totalbudsjettet for prosjektet som skal bygge opp et økosystem av bedrifter og universiteter i Norden er på over 8 millioner kroner.

– Bevilgningen fra fylkesrådet på 1,5 millioner skal bidra til Andøy blir en viktig brikke i ambisjonen om å lage verdensrommets «Silicon Valley» i Norden, konkluderer fylkesrådslederen.