– Det stemmer for hele Nordland, at det blir fint vær. Nå er det faktisk slik i dag at det er noen sluddbyger og snøbyger som er ute og går i Vesterålen, men det er siste dag man må holde ut, sier vakthavende meteorolog Charalampos Sarchosidis.

Han tilføyer at det dessuten ikke er så ille, med godt med sol mellom bygene.

– Solgløtt er det mellom bygene, og de vil gi seg i løpet av kveldinga i dag, deretter kommer sola for å bli. Litt overskyet vil det bli av og på når det gjelder Vesterålen. Hvis man garantert vil ha sol er det bedre lengre sør i Nordland, men det er langt fra dårlig vær for Vesterålen sin del, sier han.

Dytter unna alle lavtrykk

Sol og litt overskyet og en finfin temperatur er det meteorologen kan melde.

– Temperaturen vil stige opp mot 6-7 grader til helgen, men det vil være litt kjøligere frem til den tid. Blir det klarvær er det mulighet for noen minusgrader, i hvert fall om man er litt unna kysten og havet. Er man nærme havet får man varmeeffekt fra vannet, forklarer Sarchosidis.

Litt lengre inn i landet er dermed sjansen for nattefrost større. Det ligger an til oktober på sitt grommeste hele uka til ende.

– Det er et høytrykk som har skylda, det bygde seg opp over Nordland sånn at det dytter unna alle lavtrykk. Det er ingen storm på vei eller uvær – Troms kan få noen snøbyger, men det vil ikke Nordland få, sier han.

Veldig rolige værforhold

Noen snøfnugg kan det bli, men det ligger mest av til veldig rolige værforhold.

– Jeg har ingen storm som er på vei til Vesterålen, det er ingen dramatikk fremover. Det eneste man kan lure på er hvor mye sol det blir, ikke hvor mye snø det blir, humrer han.

Ut uka gjelder det altså nattefrost når det er klar himmel, og noen plussgrader midt på dagen. På primstaven, som er en evigvarende kalender av tre, er 14. oktober vinterdagen, altså dagen primstaven snus og den dagen vintersiden på primstaven begynner. Litt nattefrost er dermed helt i rute.

– Det er prisen man må betale, og det gjør man når man får fint vær. Ut uka og i helga er det noen perioder med skyer, men man får sett sol mye også, og særlig i morgen ser det veldig flott ut, slår vakthavende meteorolog Charalampos Sarchosidis fast.