De tre, som alle har adresse i Troms, er tiltalt for et bedrageri som ansees som grovt, fordi det har hatt stor økonomisk skade, det er begått flere ganger og over tid, det er gjort i fellesskap og har systematisk preg, samt at de er tiltalt for å ha forledet en større krets av personer.

De tre skal over en periode på ett år og én måned, fra januar 2015 til februar 2016, ha forledet en rekke menn til å overføre minst 670.900 kroner, under påskudd av at pengene skulle dekke ulike utgifter. Det kommer frem i tiltalebeslutningen.

De tre skal, ifølge tiltalen, ha operert fra Sortland og Bø.

Opererte under flere navn

Ifølge politiadvokat Mona Madsen har bedrageriet hovedsakelig foregått via telefon og nett. De tre tiltalte har operert under flere forskjellige navn, som alle er gjengitt i tiltalen.

Hva som er faktiske navn, og hva som eventuelt er falske navn, er ikke helt klart. Det skal, ifølge Madsen, ha vært noen offisielle navnebytter.

– Vi mener at det er disse tre personene som har forledet de fornærmede til å tro at de skulle dekke reiseutgifter for alle disse navnene. Jeg ser dette som en omfattende sak, da det dreier seg om til sammen store beløp, og det gjelder mange fornærmede. Det er ikke så ofte vi ser sånne saker, sier Madsen.

Les om alle de fornærmede nederst i saken.

Kontaktet via Facebook

Fornærmede 6 bor i Stavanger, og ble kontaktet via Facebook av Kvinne (28) i mars/april 2015.

– Hun kalte seg opprinnelig noe annet, men det er ikke hennes egentlige navn. Vi ble enige om at hun og venninna skulle komme ned hit til Stavanger, og jeg overførte i første omgang 7.000 kroner for flybillettene, sier mannen.

Mannen overførte totalt 158.400 kroner til to ulike konti, i perioden 8. - 18. juni 2015. Den ene kontoen tilhørte kvinnen han hadde vært i kontakt med på Facebook. Den andre tilhørte venninna.

Til venninnas konto overførte han i dette tidsrommet 100.000 kroner, som skulle brukes til hyttekjøp. Han var på det tidspunktet ikke klar over at kontoen tilhørte venninna.

Ville ha pengene tilbake

Han reagerte først da han fikk vite at kontoen han hadde satt pengene til hyttekjøp på, var venninna sin.

– Jeg ga da beskjed om at jeg ville ha pengene tilbake, eller se kjøpskontrakten for hytta. Da tok ikke Kvinne (28) telefonen på ei uke, sier han.

– Jeg følte meg dum for at jeg hadde satt over 100.000 kroner inn på kontoen. Samtidig var jeg i en sårbar periode, da jeg gikk gjennom en skilsmisse, i tillegg til at jeg hadde mistet mora mi.

Ifølge mannen skal kvinnen som først kontaktet han, ha blitt truet med på dette.

– Det var det hun sa til meg, og det tror jeg på. Jeg har tilgitt Kvinne (28), sier mannen.

Forlik

Han forteller at han i ettertid har inngått forlik med kvinnen som først kontaktet han, og de har blitt enige om en nedbetalingsplan på totalt 20.000 kroner.

Selv har han kun vært i kontakt med Kvinne (28), samt venninna, men mener at det er flere personer som står bak bedrageriet. Han forteller at kvinnene har prøvd å lokke han på besøk til Nord-Norge.

– To kvinner og én mann tiltalt for omfattende svindel i Sortland. Dette er selvsagt en grusom sak for dem det gjelder. Jeg håper for guds skyld at de får den straffen de fortjener, men jeg har mine tvil om at jeg får igjen pengene, sier han.

Over 300.000 kroner

Fornærmede 1 (45 år) overførte til sammen 314.700 kroner, ifølge tiltalen. Pengene ble overført til fem ulike konti, tilhørende Kvinne (39) og Kvinne (28), i perioden 19. januar til 23. desember 2015. Kvinnene hadde, ifølge fornærmede, begge tatt kontakt med han på Facebook, og lovet at de skulle komme på besøk til han på Østlandet.

– Jeg var så dum at jeg sendte penger til noe kvinnfolk. Men så var det alltid noe problemer, med toget eller med innstilte fly. Det var ditt og datt, og mye att og fram. Jeg var så dum og naiv at jeg trodde på dem.

– Du får mange flybilletter for 314.700 kroner. Når skjønte du at dette var svindel?

– Det var Sortland lensmannskontor som ringte meg. De hadde funnet mitt navn på noen kontoutskrifter som de hadde sett på etter at noen andre hadde anmeldt kvinnene, sier mannen.

Han har ikke noe håp om å få tilbake pengene sine, og har ikke hatt kontakt med damene i ettertid.

– Holdt ikke løfter

Fornærmede 3 (39 år) bor i Halden, og hadde kontakt med de tiltalte i perioden 16. mars til 18. november i 2015.

– Det er mange måter å ta kontakt på, men så er det noen som prøver å utnytte situasjonen, når man treffes på nettet, da, sier han.

Han overførte totalt 112.500 kroner til seks ulike bankkonti, i peroioden 16. mars til 18. november 2015. Pengene skulle brukes på reiseutgifter, slik at disse kvinnene han hadde kontakt med skulle kunne komme på besøk til han.

– De lovte ting, men holdt ikke løftene sine.

Til å begynne med tenkte han ikke så mye over det. Han forteller om et innviklet system med informasjon fra mange ulike personer.

– De bytter identitet, og har operert under flere forskjellige navn, sier han.

Ble kontaktet av politiet

Som Fornærmede 1, ble Fornærmede 3 kontaktet av politiet. De lurte på om han kjente til de tiltalte, og oppfordret han til å anmelde saken.

– Jeg har snakket med politiet på kontoret her i Halden, og de har oversendt saken til riktig politidistrikt.

Han har ikke hatt kontakt med de tiltalte i ettertid.

– Jeg har fått meg kjæreste nå, så jeg har ikke behov for å snakke med dem. Det er dumt at folk svindler andre, men sånn er det jo dessverre ganske mye av, både i Norge og fra personer utenlands. Jeg vet ikke om jeg skal ha noen forhåpning om å få pengene tilbake, men jeg vil tro at jeg skal kunne få mesteparten tilbake, om de blir dømt. Fordelen med at vi er flere som har anmeldt saken, er at vi står sterkere sammen.

De tiltaltes forsvarere, Are Ståle Johnsen, Hanne Elise Skare og Jan Tore Olsborg, ønsker ikke å kommentere saken på nåværende tidspunkt.

Dette er de tiltalt for:

Fornærmede 1:

I perioden 19. januar til 23. desember 2015 skal de ha forledet fornærmede 1 til å overføre til sammen 314.700 kroner til fem ulike bankkonti tilhørende Kvinne (39) og Kvinne (28). Pengene skulle dekke reiseutgifter og hotellovernattinger for Kvinne (39) og to andre navngitte personer. De dro ikke som avtalt, og hadde heller ikke til hensikt å dra.

Fornærmede 2:

I perioden 4. februar 2015 til 9. februar 2016 skal de ha forledet fornærmede 2 til å overføre til sammen 31.100 kroner til tre ulike bankkonti tilhørende Kvinne (39) og Kvinne (28). Pengene skulle dekke blant annet reiseutgifter og hotellovernattinger for to navngitte personer. De dro ikke som avtalt, og hadde heller ikke til hensikt å dra.

Fornærmede 3:

I perioden 16. mars til 18. november 2015 skal de ha forledet fornærmede 3 til å overføre til sammen 112.500 kroner til seks ulike bankkonti tilhørende Kvinne (39) og Kvinne (28). Pengene skulle dekke blant annet reiseutgifter og hotellovernattinger for Kvinne (39), Kvinne (28) samt to andre personer. Det ble opplyst at de ventet på en utbetaling fra NAV, og at de skulle foreta en tilbakebetaling når de mottok pengene. De dro ikke som avtalt, og hadde heller ikke til hensikt å dra.

Fornærmede 4:

I perioden 7.  til 9. april skal de ha forledet fornærmede 4 til å overføre 18.800 kroner til tre bankkonti tilhørende Kvinne (39) og Kvinne (28). Pengene skulle dekke blant annet reiseutgifter og hotellovernattinger for én person. Hun dro ikke som avtalt, og hadde heller ikke til hensikt å dra.

Fornærmede 5:

I perioden 13. april til 15. mai i 2015 skal de ha forledet fornærmede 5 til å overføre 35.400 kroner til to bankkonti tilhørende Kvinne (28). Pengene skulle brukes til bilkjøp og reiseutgifter. De la også inn et trekk på 16.000 kroner fra fornærmede 5s bankkonto til en bankkonto tilhørende Kvinne (28), når han mottok sin trygdeytelse fra NAV.

Fornærmede 6:

I perioden 8. til 18. juni 2015 skal de ha forledet fornærmede 6 til å overføre til sammen 158.400 kroner til to bankkonti tilhørende Kvinne (39) og Kvinne (28). Pengene skulle dekke hyttekjøp, reiseutgifter, samt hotellovernattinger for Kvinne (28), Kvinne 39 og en person til. De dro ikke som avtalt og hadde heller ikke til hensikt å dra.

Politiadvokat Mona Madsen er aktor i saken. Foto: Andreas Isachsen/Harstad Tidende