Linnea Solvoll Laupstad fra Myre er én av 42 jenter i landet som får delta på Statoils talentleir i slutten av juni. Foto: Silje Helene Nilsen

Sola skinner over Myrtinden og ned på sentralbanen, men det hjelper lite mot et isende rokk fra nord. Det er torsdag kveld og en gjeng hutrende Morild-gutter løper frem og tilbake på banen i shorts. Trenerne, i store boblejakker, instruerer og gjør sitt beste for å få varmen i spillerne før kampstart mot blåkledde gjester fra Andenes.

Midt i rekken av tenåringsgutter svinger en lys hestehale.

– Hun er veldig talenfull. Nå er hun på det øverste nivået hennes klasse kan konkurrere på.

Ordene tilhører Børje Sørensen, trener for det norske J17-landslaget og spillerutvikler i Hålogaland Fotballkrets.

– Hun er ei frisk og livlig jente med en lekende tilnæring til fotballen. Hun har kommet langt når det gjelder det tekniske, og er veldig spennnede i forhold til det å ta de riktige valgene i spillet. Hennes hovedgreie er det å lage sjanser og ubalanse hos motstanderne, sier Sørensen til VOL.

Mye arbeid bak

Linnea Solvoll Laupstad (snart 14) fra Myre ble i mars tatt ut til landsdelssamling i Sarpsborg som én av de 60 mest lovende jentespillerne i årsklassene 2002 og 2003. Denne uka offentliggjorde Norges Fotballforbund at Linnea er én av 42 jenter født i 2003 som er plukket ut til Statoils talentleir i Stavanger, som samler nasjonens mest mest lovende og talentfulle spillerne i de yngste årsklassene.

– Jeg har sommerfugler i magen, og gleder meg veldig, sier Linnea til VOL.

– Hva har du gjort for å nå opp på dette nivået?

– Jeg har trent mye, også har jeg klart å vise meg frem på de samlingene vi har hatt, og dermed blitt tatt med videre, sier Linnea.

Nå spiller hun med intet mindre enn tre lag. Hovedlaget er Morilds G14-lag, men hun spiller også med G16 og på Alsvåg og Morilds J14-lag.

– Hvordan er det å for det meste bare spille med gutter?

– Veldig artig! utbryter hun, og legger til at det også er mange andre flinke jenter både i Øksnes og Vesterålen. Men de skulle gjerne vært flere.

Alpintalent

Hun har spilt fotball siden hun var seks, hele tiden med pappa Karl-Thomas Laupstad som ivrig trener. For to år siden fikk hun sågar en ballbinge som nærmeste nabo, ytterst i Vorneset.

– Det er en skikkelig luksusfølelse, sier hun og smiler.

Linnea trener fire-fem ganger i uka, og vil satse på fotball. Allerede om et par år ser hun for seg å flytte til Harstad for å forhåpentligvis spille for Medkila mens hun går videregående skole.

– Nå begynner det å bli litt mer seriøst enn det har vært, og vi jobber med å lage et skikkelig treningsprogram, sier hun.

Fotball er imidlertid ikke det eneste talentet hennes. Linnea hevder seg også i alpint, en annen stor interesse, som opptar mye av fritida hennes om vinteren. I april tok Nordland skikrets henne ut til Landsfinalen, hvor hun leverte en solid innsats og endte på 30.-plass blant 140 deltakere i storslalåm.

– Det er litt vanskelig å velge mellom fotball og alpint. Jeg kan heldigvis holde på med begge et par år til, sier hun.

Drømmer om landslag og Europa

I de yngste årsklassene er det fra Hålogaland to vesterålinger som er tatt ut til talentleiren – Linnea og Adan Hussein i Luna.

– Det er veldig gode leveranser fra Vesterålen, og det fra mange ulike klubber. Dere har en haug med flinke spillere som kan bli gode toppfotballspillere, sier spillerutvikler Sørensen.

Han understreker at landslagsspill ikke er eneste vei mot toppen, og at det gjelder å holde trykk i treningsarbeidet i 17-18-årsalderen, selv om de ikke blir tatt ut på landslaget.

21. juni reiser Linnea til Stavanger med pappa Karl-Thomas. Det venter hardt program med trening, kamper, mat og søvn – og noen foredrag med gode tips på veien. Dit kommer søstrene Hegerberg, som er store forbilder for Linnea.

– Det blir veldig kult! sier Linnea ivrig.

– Hva er den store drømmen da?

– Å spille på landslaget. Og kanskje utenlands. For Lyon, sier hun.

Og kampen mot Andenes? Den vant hjemmelaget 3-2.