Tirsdag kveld samlet bygda seg ved Sandnes skole. Egentlig skulle de gå i fakkeltog for å markere sin motstand mot rådmannens forslag om å flytte ungdomsskoleelevene ved skolen til Stokmarknes fra og med neste høst. På grunn av det dårlige været ble markeringen flyttet innendørs, til skolens gymsal. Elevene innledet markeringa med å synge "Venner" av Halvdan Sivertsen.

- Vi vil ikke akseptere at barna båre blir flyttet fra Sandnes skole og til, etter vårt syn, et dårligere alternativ, sier FAU-leder Veronica Vangen Evensen til VOL.

Barnets beste først

Foreldrene påpekte sin plikt til kreve at barna skal få en kvalitativ god opplæring og at læringsforholdene blir lagt best mulig til rette for dette. Det pekes på at det ligger dypt forankret i lovverk og barnekonvesjonen.

- Barnets beste skal alltid komme først, sier Vangen Evensen.

FAU ved Sandnes skole mener det ikke ligger til grunn for gjeldende forslag, og at dette forslaget i aller høyeste grad er økonomisk betinget.

Elevene vil være på Sandnes

Elevrådet talte om god trivsel i skolen.

- Sandnes skole fungerer veldig godt i dag, sa elevrådsleder Jørgen Skarsvåg. Sammen med elev Tiril Bjørneberg påpekte de godt kjennskap på tvers av trinnene.

- Vi har et godt faglig miljø og vi har god tid med lærerne, sa Bjørneberg.

Geir Jørgensen (Rødt) mente det var en selvfølge at skolen skulle være som den er i dag.

- Hadde det vært like mange samvittighetsfulle og gode folk som det er her, hadde ikke vi trengt og vært her i dag, sa Jørgensen

Begrunner

Utvalget nevner flere gunner til å opprettholde Sandnes skole slik den er i dag:

1. Vi vil beholde ungdomsskoletrinnet fordi Sandnes skole har et godt læringsmiljødrevet fram av dyktige og kvalifiserte lærere. Når skolen i tillegg har et fantastisk uteområde som innbyr til fysisk aktivitet, både for liten og stor, er det ikke vanskelig å forstå at ungene våre trives og har det godt her.

2. Skolen er limet som holder bygda sammen. Her møtes vi til 17. mai - feiring, besteforeldretreff og andre hyggelige tilstelninger. Ungdomsskoleelevene bidrar til det fine fellesskapet ved å arrangere både Halloween, karneval og diskotek for de yngre elevene. Dermed er skolen og elevene med på å gi tilhørighet og identitet i den bygda som betyr så mye for oss alle.

3. Søndre del av Langøya er ei bygd i vekst. Det blir stadig flere av oss. Med riktig tilrettelegging kan det til og med bli enda flere gode naboer. Å flytte ungdomstrinnet blir dermed som å gå baklengs inn i framtida. Sett i lys av gode læringsforhold og skolens rolle i lokalsamfunnet er en overflytting av ungdomsskoletrinnet til Stokmarknes skole helt uakseptabel. Vi håper og tror at du er enig med oss og derfor mobiliserer sammen med oss for å markere motstanden mot forslaget. Forhåpentligvis forstår da kommunestyret hva skolen betyr, ikke bare for elevene, men for oss alle.