Under budsjettbehandlingen la Øksnes Ap, Sp og Frpfrem fellesforslag om helårsdrift for bassenget ved Myre skole. Beklageligvisfikk ikke forslaget støtte av H, Krf, Tverrpolitisk og Sv som bestemte at bassengetskulle stenge halve 2013

Dette vil medføre at elever fra Myre, Sommarøy ogStrengelvåg blir uten svømmeundervisning halve skoleåret, mens elevene fraAlsvåg får svømmeundervisning hele året, da bassenget der skal være åpent ogdet er jo flott. Etter budsjettet er det ikke gitt elever fra andre skoler ikommunen mulighet til å komme dit for å få svømmeundervisning. Posisjonen siermed dette at det er greit å gi barn forskjellig undervisningstilbud ettergeografisk inndeling. Elevene har samme rettigheter og tilhører samme kommune,men skal altså måtte tåle å bli forskjellsbehandlet og få uliktundervisningstilbud fra Øksnes kommune.

Svømmeforbundet og Øvre Eiker svømmeklubb har vært iØksnes for å gi barnehagene et svømmetilvenningsopplegg. Med tanke på at viliker å skryte av at vi er Norges fiskerikommune nr. 1 vet vi at mange vil hasitt virke på havet eller ved kaianlegg. Derfor er svømmetilvenningsoppleggetog svømmeundervisningen viktig for å legge den første byggesteinen for og sikrebarna og at fremtidige drukningsulykker kan forhindres.

Revmatikerforeningen bruker bassenget på Myre jevnlig.Norsk revmatikerforening har erfaring med at trening i varmt vann har meget godeffekt på mennesker med revmatiske lidelser. Erfaring og forskning fraRikshospitalet støtter dette. Politikerne fra alle parti burde se den øktesamfunnsøkonomiske helsegevinsten det gir å jobbe for de som har revmatiskelidelser. For å sette det hele i perspektiv viser Rikstrygdeverkets tall athele:

* 46%av all sykefravær skyldes muskel og skjelettlidelser.

* 40%av alle under medisinsk rehabilitering eller på attføring har muskel og        skjelettlidelser.

*Muskel og skjelettlidelser utgjør hele 33% årsakene til all uførepensjon.

Undersøkelser viser at kontinuitet og kvalitet påtilbudet gir mennesker mulighet til å fortsette i arbeidslivet. Forskning viserdessuten at varmtvannsbasseng reduserer behovet for medisinsk behandling.Revmatikerforeningen hadde tenkt å tildele kommunen med trekk til beggebassengene til en verdi av kr 100 000,-. Nå har foreningen gått ut i media ogfortalt at de vurderer å trekke tilbake dette tilsagnet.

Vi vet også at de som jobber i fiskerinæringen harhøye forekomster av muskel og skjelettlidelser. Derfor burde det være av storbetydning for “Norges fiskerikommune nr 1” å tilby innbyggerne bådesvømmeundervisning og varmtvannsbasseng.

Rose-Mari Martinsen

Øksnes Ap