Det er den 22 messen i rekken for Øksnes Kystlag og leder Jan Andersen har vært med på dem alle. Han synes det er viktig å holde tradisjonen i hevnd og lære den oppvoksende generasjon litt om historien. I tillegg får mange lokale talenter vist seg frem og så metter kystlaget store deler av befolkning i kommunen denne lørdagen. For sildegrynsuppe det skal alle ha!

- Vi har en tradisjon for å servere god mat. VI syns det er viktig at folk skal kunne komme hit og slappe av med gode kaker og god mat. Det blir stress om man skal komme hit og så dra hjem for å spise. Mat har alltid vært viktig for messen, sier Jan Andersen til Vesterålen Online.

Leddiken

Øksnes Historielag er også på plass på messen med komplett utgave av Leddiken. Årets utgave er litt forsinket og det beklager historielaget på det sterkeste.

- Det var alvorlig etterspørsel i fjor og det har vi merket at det er i år også. Dessverre har ikke trykkeriet klart å levere det til oss enda, men vi skal annonsere det så snart vi har det klart. Den som venter på noe godt venter ikke forgjeves, sier Leif Henriksen i historielaget. Selv om det ikke har gått an å kjøpe den nyeste utgaven av Leddiken ennå har historielaget tegnet 22 nye medlemmer på messen.

- Det er vi veldig fornøyd med, men vi har plass til flere. Historie er viktig, sier Henriksen. Han legger til at folk som er interessert kan kjøpe komplett utgave av alle årganger eller bare enkeltutgaver ved å ta kontakt med historielaget.

- Vi er både på nett og Facebook. Det er bare å søke oss opp, sier Henriksen.

- Utrolig flott

Ordfører i Øksnes Jørn Martinussen var også innom messen. Han synes messen er et helt utrolig flott arrangement.

- Dette engasjerer folk. Det er bare å se på alle bilene som står utenfor. Messen viser at Øksnes har stor aktivitet blant enkeltpersoner samt lag og foreninger. Dette er bare enda en grunn til å være stolt over Øksnes, sier Martinussen.

Han synes det er flott at folk i kommunen er opptatt av håndverk. Det er med på å skape identitet, ifølge ordføreren.

- Mye flott

Tone Sverresborg og mannen Benjamin har nylig flyttet til Øksnes. Tone er oppvokst i kommunen og hadde lyst å flytte tilbake for å se hvordan det var å bo på samme plass som hun vokste opp.

- Det var nok en spontan avgjørelse om å flytte tilbake, men det har gått fint så langt, sier Tone som snart bidrar med å øke folketallet i kommunen enda mer.

Mimret

Ole Jensen i kystlaget hadde laget et gammeldags kjøkken til Ellinor Gustavsen så hun kunne lage klappekaker på og her stoppet mange opp for å spise de deilige brødkakene med smør og sirup på.

- En gang i tiden varmet de opp stein og steikte kakene på, i dag er det helt andre hjelpemidler, sier Ole Jensen.

- Det er utrolig mange eldre som har stoppet opp og mimret. I dag tar man seg ikke tid til å gjøre dette. Vi har brødformer og brødbakemaskin. Folk burde tatt seg litt bedre tid til å videreføre kulturen som var før. Det er jo ikke lenge tilbake enn at bestemødre og oldemødre holdt på sånn som dette, sier Elinor Gustavsen.

Fin stemning

Jan Andersen forteller at messen over år har opparbeidet seg et godt renome. Folk kommer fra alle nabokommunene og Andersen synes det hele skaper en fin stemning.

- Vi har konsentrert oss om å prioritere lokale utstillere, men også ta inn nye som passer inn i rammene våre. Vi ønsker å ha variasjon og mangfold. Alt kan ikke være likt, sier Andersen. Han legger til at alle kystlag er med i noe som heter Forbundet Kysten. De har hatt en kampanje på omdømmebygging og være synlig.

- Det er fint det, men en kampanje forandrer ingenting. Man må bygge fra grasroten. Har man ikke tillit og er flink over tid så betyr det ingenting at noen sitter nede på et kontor i Oslo og vedtar kampanjer. Vi har fokuset vårt på å gjøre en skikkelig og tydelig jobb lokalt og det tror jeg vi har igjen for. Vi ser det igjen blant barn og ungdom. For 15 år siden brukte ingen redningsvest. Etter mange år med god jobbing og fokus på sikkerhet har vi endret på dette, sier Andersen som til daglig er lærer.

Han forteller at Kystlaget har naust og båter på Sommaræy og gjennom dette har de årlige tilbud til elever. Og når elevene skal velge mellom fjellturer, sykkelturer og andre aktiviteter så velger de fleste å være med Kystlaget på tur i båtene.

- Det viser at fokus på kulturformidling, kunnskap om historien og gi barna et godt tilbud så er det det de velger. Nå har vi holdt på så lenge at vi ser at det bærer frukt og det er jo gledelig, sier Andersen.