- Jeg skal selge en sentralt beliggende eiendom.  Tomten er såpass stor at det kan bygges rekkehus ved siden av eneboligen. Jeg forstår at jeg har bodd lenge nok i boligen til å selge skattefritt. Hva gjelder i mitt tilfelle?

Jurist Torkel Johnsen fra Sortland svarer:

Skattefritt salg avhenger både av eie- og botid.

Etter skattelovens § 9-3 må du ha eid boligen ett år. Tiden regnes fra du har overtatt det vesentligste av juridiske og faktiske beføyelser - normalt fra tidspunktet du står på skjøtet. Opptjening av eiertid gjelder frem til salg, eller når avtale om salg blir inngått. Det betyr at opptjeningstiden allerede stopper når du aksepterer et bud fra kjøper. Her er det mange som bommer og pådrar seg mye skatt.

I tillegg må du ha bodd i huset i minst ett av de to siste år, og ikke brukt resterende del til næring. Avbrudd som skyldes arbeid eller helse kan gi unntak fra kravet om botid

Er du skattepliktig må du finne inngangsverdi (kjøpesum, omkostninger ved kjøpet, påkostninger (ikke vedlikehold) og omkostninger ved salg). Beløpet trekkes fra salgssum, og overskytende er skattbar gevinst.

Skattefritaket gjelder bare for naturlig arrondert tomt, og ikke for tomt som kan anvendes til utbygging. Salg av tomt er i seg selv skattepliktig. I vurderingen legges det vekt på eiendommens karakter, plassering på tomten og geografisk plassering i landet. For en eiendom i Bodø må du sannsynligvis betale skatt for salget av tomt til utbygging, men ikke for boligen.

Jeg eier 8 utleieleiligheter hvorav 3 i egen bolig. Regnes dette som næringsvirksomhet – og hvor stor skatt skal jeg egentlig betale på overskuddet. Er det noe som kan gjøres for å få mindre skatt. Kan noe overføres på kona?

Utleie av 8 leiligheter regnes som næringsvirksomhet med en skattesats inntil 51%. Det er like fullt næringsvirksomhet om du eier leilighetene privat og synes dette er en hobby. Hvis du overfører 4 leiligheter til din kone driver ingen av dere næringsvirksomhet i lovens forstand, og skatten reduseres til 28%. Dere vurderes separat skattemessig, og man legger ikke sammen den totale aktivitet i ekteskapet. Driften bør også være separat.

Overføring av 4 leielighter til kona er hyggelig rent skattemessig. Men tenk over konsekvensene ved skilsmisse, herunder også om overføringen bør skje som gave eller ved ektepakt.