Leder Terje Vollan i Andøy historielag sa innledningsvis at det ikke var tilfeldig at de valgte å legge presentasjonen av den rykende ferske boka «Kampen om historien» til Bleik.

– I forbindelse med Narvikfelttoget i 1940 forliste troppetransportskipet S.S. «Vandyck» etter å ha blitt angrepet av tyske fly utenfor Anda fyr. Fiskebåter fra Andenes, Stave og Bleik deltok i redningsaksjonen, sa Vollan, før han ga ordet til forfatter Pettersen.

Spesielt: Forfatter Jan P. Pettersen synes forsamlingen med mange etterkommer fra soldater i Narvikfelttoget i 1940 skapte god stemning omkring krigshistorien han.

Kjerneområdet i bataljonen

– Det viser seg også at Andøy er et av kjerneområdene for 7. kompani i Hyldmobataljonen som var med i striden omkring Lapphaugen utenfor Narvik. Antallet er 55 av 250 soldater, ifølge Bjørnar Sellevold som er til stede her i dag, sa Pettersen. Mange av deres etterkommere var til stede på møtet på Bleik som talte over 60. Videre trakk forfatteren fram bleiksværing Roar Pedersen.

– Pedersen, som hadde en far med i striden, kom med ny informasjon til meg, og er et godt eksempel på hvordan viktige hendelser er fortiet, og dermed har skapt hull i historien, sa Pettersen. Forfatteren hadde med seg Oddmar Fedreheim som er kjentmann i Narvikområdet. Han viste hvordan angrepet på fjelltoppen Roasme kunne ha utspunnet seg i striden på høyde 785 mot tyskere og østerrikere. Pettersen har hørt tre ulike delhistorier herfra som gjør at han ikke får helheten til å stemme.

Tror Roars versjon er rett

– Hullene i major Ivar Hyldmo og troppssjef Johannes Bjugn sine versjoner, gjør at jeg tror Roar sin historie, slik han har fått den gjengitt fra sin far Åsmund, er riktig, sier Pettersen. Roar sier at han ønsker å vente med å fortelle farens historie til han har tatt området i personlig øyesyn.

– Vi skulle ha vært der 2. mai, men det ble utsatt. Nå er neste mulighet en fellestur i regi av krigsmuseet i Narvik i slutten av august, sier han. Pettersen sier til Andøyposten at historielagets møte på Bleik er et av de beste han har hatt i forbindelse med boklanseringen sin.

– Det var veldig spesiell stemning, både spennende og givende. Jeg satt med følelsen av at folk visste, og at det jeg kom med var supplement, sier han.