14 fiskere og lokale representanter for Andenes fiskemottak har denne uka vært på besøk i Portugal for å se hvordan fisken fra Andenes blir tatt hånd om før den havner i fiskegrytene i Portugal, Brasil og etter hvert USA.

– Det bor mange emigranter i USA med spanske og portugisiske aner. Målet vårt er å selge norsk skrei til amerikanerne og til resten av verden, sier Costa e Sousa.

Les også: Andøyfiskere i Portugal: – Verdens beste kvalitet

400 ansatte

Bedriften har hovedkontor i Aveiro i Portugal og har rundt 400 ansatte. Finner du torsk med varemerket Sr. Bacalhau er det stor sjanse for at den kommer fra Andenes. I Brasil har selskapet etablert varemerket BomPorto.

Norge eksporte fisk til Portugal for 3,2 milliarder kroner i 2016. Det viser tall fra Norges sjømatråd. I volum utgjør det drøye 62.000 tonn.

Det er i hovedsak torsk (48.000 tonn) og laks (11.900 tonn) som eksporteres.

Mest klippfisk

Ser vi på torsken, utgjør ferdig klippfisk 25.000 tonn av totalen, mens saltfisk utgjør drøye 18.000 tonn.

En god del av denne saltfisken er det nettopp Rui Costa e Sousa som kjøper.

– Vi har anlegget på Andenes. I tillegg er vi en stor kunde hos Neergaard, sier Costa e Sousa, som begynte å kjøpe fisk fra Norge i 1993.

Årsaken til at selskapet kun kjøper saltfisk fra Norge, er kvalitet. I anlegget i Portugal kan fisken spores tilbake til den enkelte båten som har levert den på Andenes.

– Kvalitet vil alltid selge. Vår mål er ikke å være størst, men å være best, sier Costa e Sousa.

Fornøyd med Andenes

Andenes fiskemottak ble etablert i 2010, først i et sameie med Vesteraalens. Nå er hele mottaket eid av det portugiskiske selskapet, og eierne ønsker seg mer aktivitet.

Andenes fiskemottak kjøpte 3.300 tonn fisk i 2016. I år er man allerede oppe 3.700 tonn, og er med det Norges 7. største fiskekjøper.

– Vi er veldig fornøyd med den investeringen vi har gjort på Andenes. Norge er et bra land å jobbe i og vi liker å være nært fisken. Vi har også et godt forhold til ordføreren i Andøy og det gjør at det er der vi vil satse, sier Costa e Sousa.

Norges Råfisklag har gitt støtte til turen andøyfiskerne har hatt til Portugal. Støtten fra råfisklaget gjorde at også VOL kunne bli med til Portugal.