Foto: NAF

Selv om varmegradene fremdeles dominerer i mesteparten av landet, har det mange steder vært glatt på grunn av tåke som fryser på. En landsdekkende undersøkelse gjennomført av YouGov for Dekkmann viser at 46 prosent av bilistene i Trøndelag og Nord-Norge har opplevd farlige situasjoner fordi de selv eller andre har hatt feil dekk til føret. De fleste har opplevd det flere ganger.

– At så mange forteller om farlige episoder grunnet feil dekk viser at de fleste monterer vinterdekk for sent på høsten. Nå er det ren idioti å kjøre rundt uten vinterdekk, sier Torleiv Haukenes, produktsjef i Dekkmann.

Også Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i Norges Automobilforund (NAF), synes tallene er skremmende. – Bilister med feil dekk viser også lite respekt for andre trafikanter og trafikksikkerhet generelt. I tillegg er det viktig å være klar over at du risikerer avkorting i forsikringen og bot hvis uhell har sammenheng med at du ikke er skodd etter føret, sier han.

Reddet av værgudene

Politiet registrerte 494 ulykker med personskade på norske veier i oktober i år. 13 personer omkom og 41 ble hardt skadet, viser foreløpige tall fra Statistisk sentralbyrå. I tiårsperioden 2001-2010 var det i gjennomsnitt 20 omkomne og 77 hardt skadde samme måned.

Også tall fra NAF vitner om at mange bilister kan takke værgudene for at de har holdt seg på veien i år. – Vår erfaring er at jo senere vinteren kommer, jo flere har lagt om til vinterhjul i tide. I fjor kom kuldegradene veldig tidlig. Da hadde vi 1659 assistanser relatert til utforkjøringer og småkollisjoner i oktober. I år hadde vi 868 assistanser, sier Engebretsen.

– Skift tidlig

Torleiv Haukenes anbefaler å skifte til vinterdekk tidlig på høsten. – Har du piggfrie vinterdekk kan du skifte fra rundt midten av september og la dem sitte på til over midten av april. De som kjører piggdekk har klare datoer å forholde seg til. De er ikke vilkårlig satt! Etter 1. november bør ingen kjøre på sommerdekk, sier han.

Haukenes anslår at hver fjerde personbil har dekkene på dekkhotell – og det blir rundt ti prosent flere hvert år. Da er det ekstra viktig å bestille time for dekkskift i god tid.