Kontrollen av postsendingene var ledd i den internasjonale operasjonen Pangea X og ble gjennomført i perioden 12. til 19. september. I Norge ble aksjonen gjennomført i tett samarbeid mellom Tolletaten, Legemiddelverket, Mattilsynet, Helsedirektoratet og Kripos.

Tre land skiller seg ut

Tollkontrollen i Norge ble gjennomført på Alnabru, Østlandsterminalen og Gardermoen og har i hovedsak dreid seg om ulovlig import av legemidler og import og salg av kosmetikk som inneholder skadelige eller forbudte stoffer.

Det ble funnet mest av potensmidler, antidepressiva, hormoner, beroligende midler og antibiotika. De fleste beslagene ble gjort i sendinger fra India (80), Storbritannia (53) og USA (27), opplyser Tollvesenet.

– Vi beslaglegger daglig sendinger med forbudte legemidler, og vi ser at nordmenn bestiller narkotika, dopingmidler og forbudte legemidler via internett. Vi fant også cirka 20 sendinger med antibiotika, sier seniorrådgiver Anders Flekke i Tolletatens etterretningssenter.

Alvorlige hudskader

Mattilsynet og Legemiddelverket gjennomførte tilsyn hos en hudpleiesalong, en hudpleieklinikk med helsepersonell og en importør/distributør av kosmetikk. Det ble ikke funnet ulovlige stoffer i produktene hos salongen og klinikken, men hos importøren ble det funnet to ansiktspleieprodukter som inneholdt trikloreddiksyre. Det er et stoff som ikke er tillatt i kosmetiske produkter i Norge fordi det kan føre til alvorlige hudskader, og produktene fikk umiddelbart omsetningsforbud.

Tre ansiktspleieprodukter inneholdt salisylsyre, men undersøkelser vil vise om mengden er under eller over den tillatte grensen. Ingen av produktene som ble kontrollert hos importøren var korrekt merket med norsk tekst.

– I arbeidet med årets Pangea-aksjon har vi sett at deler av hudpleiebransjen har et stykke igjen i forhold til å følge regelverket. Blant annet har flere importører ikke registrert seg hos Mattilsynet, noe de er forpliktet til å gjøre, sier seksjonssjef Merethe Steen i Mattilsynet.

Malariamedisin

Ifølge Tollvesenet er det særlig malariamedisin og antibiotika som forfalskes. I Kongo ble det beslaglagt 650 kilo med falske malariatabletter, mens det i Vietnam ble funnet 1,2 tonn med potenspiller.

– Nordmenn kan la seg friste til å kjøpe malariamedisiner i land de skal besøke på grunn av det høye prisnivået i Norge, men dette fraråder vi på det sterkeste. Kjøp slik medisin i Norge før du drar, så er du sikker på å få ekte medisin, sier legemiddelinspektør Line Saxegaard i Legemiddelverket.