For kalde bøssebærere smakte det herlig med varm pizza. Berit Hannevold i komiteen deler ut til Ådne Løh Rognstad, bak Kirsti Opdan Aafløy og Alexander Rimzin i tvaksjonskomiteen. Foto: Tone M. Sørensen

Åsmund Skrudland Kjeldsen, Tord Skrudland Kjeldsen og Herman Henriksen er tre av de totalt 130 bøssebærerne som har vært i aksjon rundt omkring på Sortland.

De har gått i området som tilhører Holand skole på Kleiva, og forteller at de har blitt veldig godt mottatt når de har banket på dører og bedt folk om å gi.

Solid innsats i sørbygda

– Det er mest hos folk vi kjenner vi har banket på, så det har gått veldig godt. Folk er veldig positive, sier Tord Skrudland Kjeldsen.

Trioem vet ikke ennå hvor mye de har samlet inn på sin rode, som er av av totalt 40 roder i Sortland.

– Jeg synes folk har vært veldig flinke til å gi, sier Herman Henriksen.

Trioen har bidratt tidligere som bøssebærere, og synes det er trivelig syssel.

– Jeg kan ikke huske at jeg ikke har vært med å få, sier Tord.

I området på Kleiva som tilhører Holand skole har det vært 19 bøssebærere i aksjon, og bygda er så engsjert at de organiserer seg selv under innsamlingsaksjonen. Holand skole har også arrangert en stor kafe til inntekt for tv-aksjonen der det kom inn 12.000 kroner.

Det viser seg at de 19 bøssebærerne som har gått, har samlet inn 14.430 kroner.

- Utrolig bra. Sørbygda er best, det må du få med, smiler Tord, Herman og Åsmund.

– Ikke det endelige resultatet

Arne Sjonsti, Tor Skogvoll og Saleh Sanni er i opptellingskomiteen i Kulturfabrikken, der totalt ti komitemedlemmer har sørget for å holde hjulene i sving.

Årets tv-aksjon går til Unicef, og støtten går for å gi skolegang og håp til barn i krig og konflikt.

– Så langt kan det se ut som vi samlet ligger litt under fjorårets resultat, sier Arne Sjonsti. Han tilføyer at det endelige resultatet for hele kommunen ikke vil være klart før om tre- fire dager. Årsaken til det er at mynten i bøssene ikke er talt opp ennå.

– Det endelige tallet i Sortladn blir høyere, fordi DNB har satt som påslag at man skal regne en pluss på ti prosent for å telle mynten, men i fjor hadde vi mer mynt enn ti prosent i bøssene, vi lå på 18 prosent. Så når alt dette er talt opp, vil sluttsummen bli høyere, sier Unni Glad.

Og det er ikke for sent å gi din støtte til TV-aksjonen, man kan både ringe, sende sms eller vipps til nummer 2131.

– Så langt er tallet i Sortland på det bøssebærerne har fått inn på 142.000 kroner, sier Tore Skogvoll.

De er imponert over hvor flinke bøssebærne har vært, barneskolen har stilt sterkt i år, mens russen har glimtet med sitt fravær.

– Innsamlinga har gått veldig bra, og vi er allerede i gang med å planlegge neste år, sier Unni Glad.

Rause givere i Øksnes

Torunn Holm forteller at innsamlinga i Øksnes har gått veldig bra. I Øksnes har innsamlinga gått over to omganger, først  bøssebærere og så en næringslivsstafett

– Bøssebærerne og vippserne har samlet inn om lag 54.000 kroner, og også på næringslivsstafetten er det samlet inn. Det har vært en lang flott dag, de har vært helt unike å stille opp disse bøssebærerne,  de er kjempeflinke, sier hun.

Totalt i Øksnes er det kommet inn 114.597 kroner, et veldig godt resultat. Det utgjør 25.02 kroner til tv-aksjonen per innbygger.

– Det er rause givere i Øksnes, jeg er helt imponert. Det er et kjempebra resultat, sier Holm, som beretter om blide og fornøyde bøssebærere som kan inn frar ei vandring i flott høstvær.

Næringslivsstafett

– De stilte opp fra både Sommerøy-skolen, en masse frivillige som gikk på Myre og fra Alsvåg skole, så det er veldig flott. Jeg synes det er helt utrolig at folk stiller opp med så mye frivillighet, det er veldig bra. Det blir litt spennende å se det endelige resultatet i Øksnes i morgen, sier Torunn Holm.

Også næringslivsstafetten i Øksnes gikk veldig bra.

– Det var mange som ikke kunne svare der og da når de ble oppringt, men de ringte tilbake for å bidra med beløp av forskjellig karakter, og det synes jeg er kjempeflott. Det er artig når man får ei sånn tilbakemelding, sier Holm.

Det er kommer inn så langt søndag kveld 72 millioner kroner til årets tv-aksjon på landsbasis. Landsgjennosnittet per innbygger ligger søndag kveld på 14,93 kroner.

Over landsgjennomsnittet i Bø

I Bø kommune er bøssene telt opp og det ble 50.200 kroner i sedler og 5.020 kroner i mynt, slik at det ble rapportert inn 55.220 kroner til tv-aksjonen fra Bø

Men i tillegg kommer beløpet som kommunen selv har bidratt med, i tillegg til de som har brukt vipps for å overføre penger.

– Kommunen har gitt et bidrag på 10.000 kroner, og med det som er kommet inn på vipps er resultatet nå 68. 829 kroner, sier ordfører Sture Pedersen, som er godt fornøyd med årets innsamling.

– Når du ser på antallet innbyggere så liugger vi nok over landsgjennomsnittet, sier Pedersen.

Og det stemmer godt, summen tilsvarer 26,23 kroner per innbygger i Bø.