I et innspill til torsdagens styrebehandling mener regionrådet at det i saksfremlegget vektes den høyspesialiserte delen av Helse Nords oppdrag tyngst. Lokalsykehusfunksjonen, som er det viktigste nivået for å møte de økte behovene til den aldrende befolkningen, får lite oppmerksomhet.

– Lokalsykehusnivået og kommunene behandler sammen 92 prosent av alle innbyggere som trenger helsehjelp. Saken er forberedt uten involvering av berørte parter, og legger opp til et forløp der kommuner og brukere kun skal informeres, ikke tas med i arbeidet, innleder rådet.

En av aksene styret i Helse Nord inviteres til å jobbe videre langs er å vurdere forsøk med organisatorisk sammenslåing av primær- og spesialisthelsetjenesten i ett eller flere helseforetak etter avklaring med nasjonale myndigheter.

– Det er urovekkende at innsatsgruppen som skal vurdere sammenslåing av primær- og spesialisthelsetjenesten kun skal bestå av spesialisthelsetjenesten, fortsetter regionrådet sitt innspill.

Vesterålen regionråd mener det er kritikkverdig at primærhelsetjenesten som en av Helse Nords viktigste samarbeidspartner, verken har fått medvirke til eller vært involvert i forarbeidet med så stor sak som denne.

– Vi kan heller ikke se at det i den videre prosessen legges opp til at primærhelsetjenesten skal involveres. Det er i strid med helse- og omsorgstjenestelovens §6 om å planlegge sammen.

Et hovedgrep i nasjonal helse- og sykehusplan 2020-2023 var å opprette 19 helsefellesskap. Representanter fra helseforetak, tilhørende kommuner, fastleger og brukere vil møtes for å planlegge og utvikle tjenestene sammen.

– Det er beklagelig at prosessen så langt har vært gjennomført ved siden av de etablerte helsefellesskapene.

Vesterålen regionråd ber derfor styret i Helse Nord ikke behandle styresak 11/2023 Tiltak for å sikre bærekraft i Helse Nord før det er gjennomført reell medvirkning hvor konsekvenser for befolkning og primærhelsetjenesten blir en større del av kunnskapsgrunnlaget.

Vesterålen regionråd ber videre styret i Helse Nord inkludere primærhelsetjenesten i innsatsgruppen i den videre prosessen.