– For Sp/Ap-regjeringa er det viktig å bidra til ny vekst, verdiskapning og utvikling i Andøysamfunnet. Det har vært noen tøffe år for Andøya, og den omstillinga man står i er fortsatt krevende.

Det sa forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) på en pressekonferanse på Nordmela, ikke langt fra den kommende satelittoppskytingsbasen til Andøya Spaceport.

Han poengterte samtidig at det er et samfunn med store muligheter sivilt og militært, og med dagens nyheter kan man si at Regjeringa ser nytten av disse mulighetene:

  • 310 millioner kroner til tilpasning av infrastrukturen på flystasjonen, blant annet til tilrettelegging for Andøya Space, men også for fortsatt militær tilstedeværelse, vertsland-støtte for allierte og støttetjenester for luftmilitær beredskap.

  • 300 millioner kroner over de neste to årene for å sikre militære behov og styre sikkerheten ved Andøya Spaceport – 150 millioner hvert år.

Ser for seg mange nye arbeidsplasser

– Med de planene vi har i statsbudsjettet for neste år, med anslagsvis rundt en halv milliard kroner over Forsvarsdepartementets budsjett, fortsetter vi å forsterke det militære fotavtrykket på Andøya og vi fortsetter å arbeide med ytterligere satsninger, oppsummerte forsvarsministeren.

Til VOL etter pressekonferansen sa Gram at han er sikker på at dette vil få store ringvirkninger for Andøya, og tror det vil bidra til mange nye arbeidsplasser.

– Vi løser jo Forsvarets behov, men det vil jo også gjøre Andøya mer attraktiv for allierte. Det er sammenhenger mellom det som skjer på Space og det som skjer på flyplassen, så i sum tror jeg dette vil bidra med mange nye arbeidsplasser til Andøy.

74 millioner til The Whale

Det var imidlertid ikke bare forsvarsministeren som hadde gladnyheter å komme med til Andøya, også fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) gjorde at de fremmøtte kunne slippe jubelen løs.

Han kunne meddele at Regjeringa nå har bestemt seg for å legge på bordet de 74 millioner kronene som mangler for at prosjektet kan realiseres, i form av investeringstilskudd.

I statsbudsjettet for 2024 blir det lagt inn 20 millioner, mens resten skal tas over de to påfølgende budsjettene.

– Det betyr at The Whale kan realiseres, og måten vi innretter det på er ei bevilgning fra Andøyfondet som vi topper opp med de 74 millionene, sa Skjæran.

– Jeg tror dette blir den mest kraftfulle omstillinga som noen Regjering har lagt inn i et lokalsamfunn i Norge. Det er fordi Ap og Sp mener at når ting blir vanskelig og et lokalsamfunn trenger ei slik drahjelp, da skal vi stille opp med det, slo han fast.

Til VOL sier Skjæran at The Whale er et fantastisk prosjekt som det allerede har vært stor internasjonal interesse for.

– Det er jo her vi har de beste opplevelsene knyttet til å dra ut på havet og få se hval, så det passer veldig godt inn her i andøysamfunnet. Jeg må få berømme de som har lagt penger på bordet for at dette kan realiseres, og vi leverte de siste midlene som skulle til, sa han.

Andøy-ordfører Knut Nordmo (Sp) har gleda seg lenge til denne dagen, men påpeker at man fremdeles har en jobb å gjøre med å få The Whale realisert. Foto: Rune Nybrott Hals

Fornøyde lokalpolitikere

Ordfører Knut Nordmo (Sp) var svært fornøyd med nyhetene fra ministrene, både når det gjelder bevilgninga til The Whale og til Andøya Space og flystasjonen.

– Dette har vi gledd oss til lenge og venta på. Det var endelig stang inn, og vi er veldig glade for dette. Vi har jobba noe så sinnsykt med dette de siste fire årene, og endelig ble det, sa Nordmo på pressekonferansen.

På spørsmål fra VOL om hvordan han reagerte da han fikk nyheten om at staten legger de siste pengene på bordet for The Whale, sa han at han ble litt målløs til å begynne med.

– Men vi har fremdeles en jobb å gjøre, og det er å få realisert det, poengterte han.

Kommunestyrepolitiker og ordførerkandidat Kjell-Are Johansen (Ap) påpekte at dette er en fantastisk dag for Andøy.

– At vi lander The Whale i dag gjør at man nesten får tårer i øynene. Også det som skjer innenfor Forsvaret og Andøya Space er fantastisk for andøysamfunnet. Vi hadde aldri trodd det i 2016, men vi har snudd det. Andøy går nå opp og fram i ei utrolig hastighet, sa han.

Du kan se hele pressekonferansen i opptak, inkludert intervjuer med styreleder i The Whale Benn Eidissen og daglig leder Børre Berglund, samt Andøya Space-sjef Ketil Olsen, her.