Lørdag ettermiddag ble det begått hærverk på Steine skole i Bø. Skolen var utleid til Rock Mot Frafløtting for at ungdom fra andre kommuner kunne overnatte der.

Ifølge kultur- og næringssjef i Bø, Kine Anette var det voksne vakter på skolen hele døgnet, men en eller flere ungdommer hadde brutt seg inn i en del av skolen og ødelagt ting uten av vaktene hørte det. Dette skjedde lørdag ettermiddag.

– Hadde oversikt

At skolen ble stengt var en utfordrende situasjon for Rock Mot Frafløtting, som ikke i full fart kunne ordne ny overnatting.

– Vi ba derfor ungdommene kontakte foreldrene sine for å få avklart om de kunne bli hentet, opplyser Johnsen og tilføyer at en tekst på Facebook med informasjon ble lagt ut.

– I etterkant har vi fått kritikk for at vi ikke gjorde opptelling av ungdommene, gjorde nok for å trygge dem og for at vi ikke ringte direkte til alle foreldrene. En del av ungdommene som skulle overnatte kom uten at de hadde med seg en voksen foresatt eller kontaktperson. Situasjonen var ikke helt avklart med en gang, og det ble en del usikkerhet, skriver Johnsen om det som var en uventet hendelse.

Kultursjefen forsikrer at det ble satt opp et kontaktpunkt med voksne som snakket med og hjalp de enkelte ungdommene.

– Her hadde vi oversikt over alle ungdommene, og vi forsikret oss om at vi fikk snakket med alle sammen og at de var ivaretatt. Vi oppfattet ikke ungdommene som redde eller utrygge. Foreldrene stilte opp for ungene sine og alle ble hentet eller fikk ordnet ny overnatting. Alle ble ivaretatt. Ingen ble skadet og de fleste fikk også med seg musikken og festivalen de hadde kommet for å oppleve, skriver hun.

Gjør evaluering

For fremtiden kan det være at festivalledelsen legger inn et krav om at grupper som skal overnatte har med seg voksne kontaktpersoner.

– Vi er lei oss hvis noen ungdommer følte seg utrygge eller foreldre ble redde. Vi vurderte det som helt greit å be dem selv ringe hjem i denne situasjonen. Kanskje det var feil. Vi kunne kanskje ha kommunisert annerledes. Dette skal vi ta med oss i evalueringen, skriver Johnsen.

Hærverket på Steine skole lørdag ettermiddag innebar blant annet tagging på kunst- og håndverksrommet. Foto: Tone M. Sørensen

Hun håper foreldre snakker med ungdommene om hærverket som skjedde.

– Det er leit når unge mennesker knuser ting og ødelegger. Vi håper de som var med på det forteller det til sine foreldre eller foresatte. De har nok ikke den beste følelsen inni seg de heller.  Vi er lei oss for de ungdommene som ikke fikk overnatte på skolen selv om de ikke hadde gjort noe galt. Det er urettferdig. Det er urettferdig å bli straffet for noe noen andre har gjort, skriver Johnsen.

– Aldri før hatt så god støtte

Årets festival var en fantastisk opplevelse på tross av denne hendelsen, mener kultursjefen i Bø.

– Vi har aldri hatt så god støtte fra lokalt og regionalt næringsliv. Vi hadde masse foreldre som stilte opp og rikelig med vakter. Amatørbandene glitret, det kom masse unger på Mini-RMF og det meste gikk på skinner, skriver Johnsen.

– Ikke minst stilte mange opp for oss som frivillige, og det er vi utrolig takknemlige for. Beathoven gjorde ikke bare en god jobb på scenen, de virkelig så ungdommene i crewet vårt og bidro til at de opplevde mestring og stolthet, ifølge kultur- og næringssjef Kine Anette Johnsen.

Ifølge Johnsen var det et fantastisk publikum og mye god stemning.

– Vi er stolte av ungdomsklubben vår og ungdomslederen vår som har jobbet som en helt for å få dette til. Vi er stolte av ungdommene våre som lager festival for oss og som gjør det meste av jobben selv. Voldsomt stolte. De vokser på dette og både vi og de skal lære av årets festival, både det som gikk på skinner og det som kunne vært gjort annerledes, skriver Kine Anette Johnsen på vegne av festivaleier Bø kommune