At aksjonsgruppa skulle legges ned har vært kjent en god stund, men nå skal det altså markeres.

– Folkeaksjonen Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja hadde som oppgave å holde havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja rent og oljefritt. Gjennom 2000-tallet har det vært et av de viktigste og mest krevende spørsmålene i norsk politikk, skriver de.

Det som i 2009, da aksjonsgruppa ble stiftet, ble sett på som en nærmest umulig oppgave for dem, klarte de å lykkes med. Lofoten, Vesterålen og Senja er fremdeles oljefritt, og det er ingenting som tyder på at det kommer til å bli noen petroleumsvirksomhet i regionen heller.

– Derfor legges Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja ned - og markerer det med en siste Folkefest - med politiske debatter, boklansering og booking av noen av de kuleste bandene regionen og landet har å by på. Lørdag 5. august samles hundrevis av mennesker på torget i Kabelvåg i Lofoten til en siste stor markering og folkefest. Gratis, og åpen for alle, skriver de.

– Historisk seier

Leder i Folkeaksjonen, Bente Lorentzen, mener seieren er historisk og vil ha betydning for de som arbeider for endring i nasjonal og internasjonal klimapolitikk.

– Folkeaksjonen har klart det ingen trodde var mulig. At oljenasjonen Norge lar olje og gass ligge under havbunnen til fordel for fiske, klima og natur er et enormt viktig signal til resten av verden som allerede kjemper med konsekvensene av klimaendringene og for bevaring av fiskeri og natur, sier hun i pressemeldinga.

Da Folkeaksjonen ble stiftet i 2009 var flertallet i Stortinget for en åpning av havområdene, og i en rekke år var spørsmålet om oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja blant de mest betente politiske flokene for enhver regjering, påpeker aksjonsgruppa.

– Da Arbeiderpartiet i 2019 snudde i saken, og sa nei til petroleumsvirksomhet i området, forsvant også flertallet i Stortinget, skriver de.

På torget i Kabelvåg på lørdag forventer de minst 500 mennesker, og har booket inn band som ISÁK og Moddi. I tillegg blir det politiske samtaler med navn som Trine Skei Grande og Ina Libak.

– Gjennom fire stortingsperioder har Folkeaksjonen forsvart dette havområdet, og vi har fått partiene nasjonalt, regionalt og lokalt til å forstå at disse områdene må holdes fri for olje- og gassvirksomhet. Tida er nå kommet for å erklære at dette området aldri skal åpnes for olje- og gassvirksomhet, og samtidig feire alt Folkeaksjonen har fått til gjennom sine 14 år, avslutter Lorentzen.