Både Industri Energi og Forbundet for Ledelse og Teknikk (FLT) er kritisk til at lakseselskaper droppet et møte om lakseskatten med finansministeren.

– Det syns jeg er forferdelig dårlig oppførsel, sier leder Frode Alfheim i fagforeningen Industri Energi til E24.

Han trekker frem at det i arbeidslivet er standard at parter snakker sammen når det skal diskuteres rammebetingelsen, og sier det i motsatt tilfelle ville blitt langt mer bråk.

– Hadde næringen bedt om et møte med regjeringen og ikke fått det, tror jeg det ville blitt et ramaskrik uten like, sier han videre.

Både finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og fiskeriminister Bjørnar Skjæran (Ap) inviterte de fem største oppdrettsselskapene til et møte for å diskutere den omstridte grunnrenteskatten fredag. Verken Mowi, Salmar, Lerøy, Austevoll Seafood eller Cermaq møtte opp.

Bransjeorganisasjonen var isteden dem som måtte møte.

– Lederne i disse selskapene har jo ansatte, og det må jo være viktig for dem å møte regjeringen og diskutere dette ansikt til ansikt, sier leder Ulf Madsen i FLT til avisen.

Grunnrenteskatten vil bli innført fra årsskiftet, som planlagt. Det gjenstår imidlertid å se hvordan skatten skal beregnes. Næringa har motsatt seg bruk av normpris, knyttet til spotprisen på børs, fordi de mener den ikke representerer den samme prisen som selskapene betaler for fisken.

Finansminister Vedum foreslo derfor på fredag at et uavhengig normprisorgan skal sette prisen.