Forsvaret skriver om dåpen på sine nettsider.

KV «Bjørnøya» døpes ganske nøyaktig ett år etter KV «Jan Mayen», som var det første til å erstatte de tre gamle fartøyene i Nordkapp-klassen. Det har seilt i omkring et halvt år allerede.

Til VOL har den ferske sjøforsvarssjefen Oliver Berdal, som inntil nylig var sjef for Kystvakta, sagt at KV «Bjørnøya» skal tas i bruk fra Sortland mer eller mindre umiddelbart etter dåpen.

– Vi er inne i ei veldig spennende tid med styrking av Kystvakta. Vi får nye fartøy, nye helikoptre, ruller ut droner på alle fartøy og satser på Kystvakta, sa han for to uker siden.

Berdal var blant personene som var tilstede under dåpen onsdag, sammen med blant andre fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth (Ap).

KV «Bjørnøya» er det andre av totalt tre fartøy i den nye Jan Mayen-klassen. Foto: Helene Synes / Forsvaret

Tre skip til 7,2 milliarder

Forsvaret skriver om Jan Mayen-klassen at de tre skipene er blant de største forsvarsanskaffelsene i maritim sektor i Norge.

– Fartøyene skal erstatte Forsvarets tre fartøy i Nordkapp-klassen som ble bygget på 1980-tallet. De tre nye kystvaktfartøyene bygges av Vard Group og har en kostnadsramme på 7,2 milliarder kroner. Forsvarsmateriell står for anskaffelsen, skriver de.

Når alle de nye fartøyene er mottatt vil Kystvakta ha totalt 15 fartøyer.

Hovedkvarteret og ledelsen for Kystvakta har holdt til på Sortland siden 1982.

Fungerende sjef for Kystvakta, Endre Barane, har sagt til VOL at de trenger mer plass nå som de får enda et nytt skip på 136,4 meter. Kaia inne på basen er omkring 225 meter.