Oljedirektoratet anslår at dersom områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja åpnes for petroleumsvirksomhet kan Nord-Norge få mellom 400 og 1200 årlige nye arbeidsplasser. Det viser en rapport som er laget av Menon Business Economics for Olje- og enerdidepartementet (OED).

- For å være ærlig synes jeg det er ganske små tall, sammenligna med hva denne landsdelen er blitt lovet og hva de vil måtte ende opp med å risikere, sier Silje Lundberg, leder i Natur og Ungdom.

- Hvor er arbeidsplassene?

- Hadde jeg vært en ordfører nå, ville jeg spurt hvor pokker alle arbeidsplassene jeg er blitt lovet, er blitt av. Til og med, med ilandføring kan regionen ende opp med å kun få  400 arbeidsplasser i året. Det er et ganske annet bilde enn det Helge Lund tegnet opp da han lovet 4000 årlige arbeidsplasser i Lofoten, Vesterålen og på Helgeland, sier Silje Lundberg, leder i Natur og Ungdom.

Den nye rapporten fra Oljedirektoratet(OD) tar utgangspunkt i to ulike scenarier: lavt ressursgrunnlag og høyt ressursgrunnlag. I scenarioet med høyt ressursgrunnlag og utbyggingsløsning med to bunnfaste plattformer, én flytende produksjonsinnretning og et landanlegg. Dette vil i følge rapporten føre med seg 37 000 årsverk i hele regionen gjennom en 30 årsperiode. I scenarioet med lavt ressursgrunnlag er det lagt til grunn en bunnfastplattform og et landanlegg. Dette vil føre med seg 13 000 årsverk i hele regionen gjennom en 30 årsperiode.

- Jeg mener denne rapporten er et kroneksempel på at landsdelen er ført bak lyset gjennom mange år. Både med løfter om flere tusen årlige arbeidsplasser og med hvor mye olje og gass som faktisk er her. Samtidig må vi stille oss spørsmål om hva vi er villig til å risikere. Skal 400 kortsiktige arbeidsplasser sette 5800 evigvarende arbeidsplasser i fiskeriene og reiselivet på spill? spør Lundberg.

- Helt vanvittig

I forbindelse med kunnskapsinnhentingen er det også sett på tall for andel arbeidsplasser i fiskeriene og reiselivet. I Lofoten, Vesterålen og Senja alene er det ansatt over 2000 mennesker på fiskemottak, nærmere 2000 fulltidsfiskere, og om lag 1600 innenfor reiselivet. I rapporten til Salt om kystnære fiskerier står det blant annet «Havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja kan i store deler av året betegnes som ett sammenhengende fiskefelt, hvor hele havområdet er i bruk til fiskeriaktivitet med ulike redskap».

- Dette er helt unike havområder i verdenssammenheng, med utrolige marine ressurser og vanvittige fiskeriressurser. Å skulle sette de ressursene på spill for 400 arbeidsplasser, det er helt vanvittig. Det håper jeg regionens politikere også forstår. Det kan ikke være sånn at 400 arbeidsplasser innenfor olja trumfer 5800 innenfor fiskeri og reiseliv, avslutter Lundberg.

Smisk

Heller ikke lokale fiskere er imopnert over rapporten. Frittalende oljemotstander Bjørnar Nicolaisen fra Andøy mener rapporten er laget for å smiske med kystfiskerne.

– Jeg er ikke i tvil om at dette er et forsøk på å smiske for kystfiskerne i Lofoten og Vesterålen, og få oss for å si ja til å åpne deler av Lofoten og Vesterålen, sier Bjørnar Nicolaisen, som er fiskeripolitisk talsmann i Andøy Fiskarlag til NRK.