49 skoler fra hele landet har i høst deltatt i Leger Uten Grensers Glemte kriser-konkurranse, hvor målet har vært å skape oppmerksomhet om verdens glemte kriser. Nå er finalistene kåret.

– Millioner av mennesker lever i humanitære kriser. Noen kriser får massiv mediedekning, mens andre er glemt. Disse elevene har gjort en stor innsats for å spre ordet om de glemte krisene, sier Stine Ness, som er feltarbeider i Leger Uten Grenser.

Stort engasjement

Målet med skoleprosjektet er å øke elevenes bevissthet om hvorfor noen kriser blir glemt av mediene. Ungdomsskoleelever over hele landet har deltatt i konkurransen om å skape oppmerksomhet rundt glemte kriser på den mest kreative måten, og har blant annet laget videoer, snakket på radio, laget kinoreklamer, konferanser og avisartikler.

Klart å engasjere

De 14 elevene på ungdomsstrinnet til Strønstad skole har laget tre filmer med til sammen 446 views på Youtube, de har i tillegg laget en informativ avis som har blitt delt ut på skolen, et lokalt firma med 80 ansatte og utdrag fra avisen har blitt trykket i Vesterålens avis. I tillegg har de hatt en stand på Amfisenteret i Svolvær hvor de har delt ut 150 flyveblader og stilt opp pcer hvor folk kan se filmene de har laget. Vi tror at Strønstad skole har klart å engasjere og informere om glemte kriser blant lokalbefolkningen gjennom sitt arbeid.

Forferdelige forhold

– Uendelig mange mennesker lever under forferdelige forhold, men vi hører sjelden noe om dem. Man kan ikke hjelpe noen hvis man ikke vet at de har det vondt, sier Ness.

Elevene har vist stor kreativitet og engasjement gjennom sitt arbeid for å spre oppmerksomhet om de glemte krisene.

– De har rett og slett gjort en kjempejobb med å bidra til økt oppmerksomhet om de glemte krisene, sier Stine Ness.

Vinneren får Témoignageprisen

Den nasjonale vinneren får Témoignageprisen 2012 og en dag i Oslo med Leger Uten Grenser.

Témoignage betyr å bære vitne om overgrep som rammer menneskene vi hjelper. Dette er en sentral del av Leger Uten Grensers arbeid, i tillegg til medisinsk nødhjelp. Derfor kaller vi dette for Témoignageprisen, sier Ness.Vinneren blir kåret 10. desember, og prisen blir delt ut på Litteraturhuset i Oslo under den åpne debatten «Utenriksjournalistikk på liv og død» 18.desember klokken 18.

- Vi er veldig spente på hvem som vinner, for det er mange gode bidrag, sier Ness.