Daglig leder Geir Rognan aner ikke hva som kan ha skjedd (Arkivfoto).

Brannvesenet fant ingen gasslekkasje på fiskemottaket i Øksnes, og fortsatt vet ingen hvorfor fem ansatte ved Sommarøy Produksjonslag plutselig ble syke tirsdag. Onsdag er alle bortsett fra én tilbake i jobb igjen, og friske som før.

- Vi skulle gjerne ha hatt en årsak til hvorfor dette skjedde, men vi er i hvert fall glad for at de er friske igjen, sier daglig leder i Sommarøy produksjonsselskap Geir Rognan.

Eksperthjelp

De fem ansatte ble syke samtidig da de stod og sløyde fisk. Det begynte med at en fikk pustebesvær, deretter ble fire andre kvalme og fikk vondt i hodet.

Rognan fikk inn eksperthjelp fra alle kanter til å undersøke hva som kunne være årsaken til dette. Brannmannskapet sjekket lokalene for alle mulige gasser, og et akkutt forureningstilsyn ble satt inn for å sjekke gasser, samt fisken og fiskesloen. Alt så ut til å være i skjønneste orden.

Kommunelege i Øksnes Ellen Pedersen vet heller ikke hva det kan ha vært.

- Nei, det vet jeg ikke. Det er veldig vanskelig å si, sier hun til Vol.

Uspesifike symptomer

Det var bare en av de ansatte som ble sendt til legen, fordi han hadde pustebesvær. Han ble undersøkt der, men legekontoret har ikke hatt noen undersøkelse av de øvrige syke, forteller Pedersen.

Ved senter for arbeidsmedisin på universitetssykehuset i Nord-Norge har de heller ikke noe svar på hva dette kan ha vært.

- Symptomer som kvalme og hodepine, er ganske uspsifike, og det er svært vanskelig å si noe på et generelt grunnlag, sier hun, etter også å ha sjekket blant sine kolleger.

- Kanskje litt skremt

Det var den ansatte med pustebesvær som var først frisk igjen, opplyser Rognan ved Fiskerimottaket. Han kan ikke si noe for sikkert, men ser det som mulig at de andre ansatte kanskje ble litt skremt av hendelsen.

- Jeg husker selv da jeg jobbet som fisker på fiskebåt, at om en på båten ble syk, kjente vi andre oss fort syke vi også, sier Rognan.