Tomas Norvoll, fylkesrådsleder i Nordland, mener beslutningen om å legge ned Andøya flystasjon er katastrofal for Andøy.

– Å legge ned Andøya er en katastrofe for lokalsamfunnet. Man kan ikke kaste et lokalsamfunn ut i en slik prosess uten at man er sikker. Dette er en fullstendig katastrofe for Andøya, sier Norvoll til NRK.

Les også: Vil legge ned Andøya flystasjon

– Har vært en god vert

Fylkesrådslederen legger vekt på at Forsvaret er den største arbeidsplassen i Andøy, og at kommunen gjennom lang tid har vært en god vert for Orion-flyene.

Stortinget tar ferie fredag og åpner ikke igjen for i oktober, noe han mener gjør avgjørelsen ekstra belastende for Andøys befolkning.

– Et helt lokalsamfunn settes i sjakk matt i flere månender før diskusjonen kommer i gang i oktober, sier Norvoll til NRK.

– Mest negativt for Andøy

Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide innrømmer også at nedleggelsen vil bli et hardt slag for Andøy.

– Nedleggelsen av Andøya flystasjon er det tiltaket i denne langtidsplanen som gir størst negative konsekvenser for det berørte lokalsamfunnet.

Elvenes: – Forståelse for de som blir berørt

Stortingsrepresentant for Høyre, Hårek Elvenes, har forståelse for situasjonen for de som blir berørt, men mener at forslaget til langtidsplan er meget godt for Nord-Norge som helhet.

– Andenes har lange militære tradisjoner og mange er ansatt i Forsvaret. Evenes eller Andøya er vurdert nøye. Å opprettholde militær aktivitet på begge flyplassene vil ikke gi en operativ effekt som står i forhold til de uforholdsmessige store kostnadene. Samlet sett kommer Nord-Norge meget godt ut av regjeringens langtidsplan. Det militære tyngdepunktet forsterkes i Nord-Norge. Evenes-området er et viktig område for mottak av allierte forsterkninger, sier han til VOL.