Beate Bø Nilsen i Kringkastingsrådet sier at med utbygging av 40 nye sendere i regionen, vil DAB-dekningen i Vesterålen bli god. Foto: Gaute Bergsli

Nordland er det første fylket hvor de riksdekkende kanalene flyttes over fra FM-båndet til DAB. Det skjer 11. januar.

- Lykkes man ikke med DAB i Nordland, lykkes man heller ikke i resten av landet. Derfor jobbes det nå iherdig, sier andværing Beate Bø Nilsen til VOL.

Hun et ett av 14 medlemmer i Kringkastingsrådet, og i sist ukes møte i rådet tok hun opp sin bekymring over dekningshull, blant annet i sin egen hjemregion. Dekningskartet på radio.no viser at det i Vesterålen er flere steder hvor NRK-kanalene ikke har den beste dekningen. Blant annet i Øksnes Vestbygd, Stø, Nyksund og noen steder i Bø og Andøy. For de kommersielle kanalene er verre stilt. Målet er at NRK skal dekke 99,5 prosent av befolkningen, de kommersielle 90 prosent av befolkningen.

40 nye antenner

Én av NRKs sju hovedsenderstasjoner i Nordland ligger i Hadsel. Disse er supplert med en rekke mindre sendere.

- I Nordland har NRK utrolig bra dekning. Ser du på de kommersielle er det ikke like bra. Det er ei utfordring. Jeg får for eksempel ikke inn P4 og Radio Norge på halvparten av veistrekninga til jobb, sa Bø Nilsen i sist ukes møte. Hun pendler mellom Sigerfjord og LNS' kontor i Risøyhamn.

Det sier Bø Nilsen at det nå skal gjøres noe med.

- Det kommer nå opp 40 nye antenner i Nordland, sier hun til VOL.

NRK har satt opp sendere på Ramnfloget i Bø og Sandset i Øksnes, som ikke er satt i drift enda. Disse skal gi bedre dekning lang veistrekninga mellom Kråkberget og Skjerfjordeidet. Det skal også være lagt inn bestilling på stasjoner på Sjøhusaksla på Andøya, i Nyksund og Sigerfjord - sistnevnte vil gi bedre dekning i Husvikneset og på fylkesveien mellom Austpollen og Vangpollen.

- Dette skal gi god dekning i Vesterålen, sier Bø Nilsen.

Lokalradioer fortsatt på FM

Mange har vært kritiske til overgangen til DAB, blant annet Norsk Lokalradioforbund. De har varslet at det for de fleste norske lokalradioer vil være for kostbart å gå over til DAB. Lokalradioer kan sende på FM frem til 2022. Hva som skjer etter dette er fortsatt uvisst.

– Folk tror at dette er noe NRK har funnet på. Det er Stortinget som har vedtatt dette, påpeker Bø Nilsen.

– Mange stiller spørsmål ved DAB, og lurer på hvorfor ikke radio kan sendes over nett. For det første har det vært et viktig prinsipp at radiotilbudet skal være gratis. Det vil det ikke være om det sendes over nett. For det andre så er det ikke kapasitet til at all radio skal sendes over nett, sier Bø Nilsen.