Renathe Johnsen stilte spørsmål i kommunestyresalen om habiliteten i den mye omtalte saken, men fikk ikke noe svar.

Det har vakt oppsikt at det er blitt holdt et hemmelig formannskapsmøte i Hadsel, et møte som offentligheten ikke er gjort kjent med, hvor Vesteraalens Avis har satt i gang en klageprosess mot kommunen.

Det har dessuten vært stilt spørsmål ved varaordførerens integritet i saken.

Spørsmålet gjaldt om rådmannen under formannskapets hastige innkalte møte i juli visste at varaordfører Kurt Jenssen (Sp) sitter som styremedlem i Bømyr Eiendom.

– Var han klar over dette, eller var rådmannen ikke klar over dette? Dersom svaret er nei, hva ville konsekvensene ha vært dersom rådmannen hadde vært klar over dette?

Varslet på forhånd

Spørsmålet var sendt til rådmann Ola Morten Teigen mandag denne uka, men Renathe Johnsen ikke fikk svar da hun stilte spørsmålet.

Hun hadde problemer med å i det hele tatt få lov til å stille spørsmålet, av en streng ordfører Aasvik.

– Jeg mener selv at jeg hadde gjort det veldig klart på forhånd at jeg ikke ville stille spørsmål om selve saken, bare om rådmannens eventuelle kjennskap til varaordførerens rolle.

Fikk avslag

Til VA sier Renathe Johnsen at hun helst hadde sett for seg at ordfører Siv Aasvik hadde gjort en kort sondering sammen med rådmannen, og latt rådmannen få gi et svar.

I stedet ble det vist til taushetsplikt. Da Renathe Johnsen utfordret kommunestyret til å komme med en hjemmel for taushetsplikten ble det vist til offentlighetslovens paragraf 23.4. Det er forhold som handler om selskap.

Om kjennskap

– Jeg spurte altså ikke om sak eller selskap, men om rådmannens kunnskap rundt habilitet. Derfor synes jeg det er rart at jeg ikke fikk noe svar, sier Johnsen.

– Tror du at du vil få svar?

– Det går jeg sterkt ut fra.

– Kan det være aktuelt å be om å få gjort en legalitetskontroll av behandlingen av ditt spørsmål?

– Det har jeg ikke tatt stilling til ennå.

Ville frarådet

Det var teknisk sjef Mats Aas som var rådmann da det omstridte møtet ble holdt.

– Var du klar over Kurt Jenssens styreverv i Bømyr AS?

– Nei, jeg var ikke klar over denne rollen.

– Hva ville du gjort dersom du hadde vært klar over dette?

– Vi ville frarådet varaordføreren å ha noe særlig med denne saken å gjøre.

– Kan habilitetsspørsmålet få konsekvenser for behandlingen av denne saken?

– Det jeg kan si er at dersom vi hadde visst om at Jenssen hadde hatt denne rollen, ville det vært saksbehandlingsfeil å ikke påpeke det, sier Aas.

Kan være gyldig

Om vedtaket dermed er ugyldig, er ifølge Aas slett ikke så sikkert.

– Det er heller ikke sikkert at vi ville frarådet Kurt Jenssen å delta på møtet, men vi ville uansett frarådet at han la fram saken.

Han legger til at Hadsel kommune er i ferd med å gi fylkesmannen et svar på spørsmålene som fra flere hold er reist i denne saken, blant annet fra Vesteraalens Avis.

– Vi vil orientere om saken, og også sørge for å underrette avisen, sier Aas.

Renathe Johnsen sier til VA at hun er klar over at det kan være vanskelig for administrasjonen å ha oversikt over de ulike roller politikerne har.

– Det har vært så mange spørsmål om habilitet i det siste, både i denne og andre saker, at jeg mener det er riktig at spørsmålene reises, sier hun.